Zatvorske kazne od 438 godina

22.03.2013
Print Friendly, PDF & Email

Prema optužnicama Specijalnog tužilaštva RS-a donijete su presude za 157 osoba u trajanju od 438 godina zatvora.

(Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Na osnovnu optužnica Specijalnog tužilaštva Republike Srpske (RS) u zadnjih šest godina su izrečene presude u trajanju od 438 godina i devet mjeseci zatvora za 157 lica, a za 17 osoba su izrečene novčane kazne u iznosu od 106.000 KM. Ovo su podaci navedeni u Izvještaju o radu ove pravosudne institucije u zadnjih šest godina.

U Izvještaju koji je sačinio glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić navedeno je da su u proteklom periodu podignute optužnice protiv 213 osoba za organizirani i privredni kriminal te za ostala krivična djela koja su od posebnog značaja za RS. Kada je u pitanju privredni kriminal, radili su na istragama i podizanju optužnica protiv direktora javnih preduzeća i banaka: Šume Republike Srpske, Željeznice Republike Srpske, Rafinerije nafte Brod, Robna kuća Bosna, Investiciono-razvojna banka i drugi.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) doznaje iz ove pravosudne institucije da je u toku postupak protiv inspektora Poreske uprave RS-a, inspektora Republičke uprave za igre na sreću, načelnika Općine Brod, advokata i stečajnog upravnika.

Od presuda donesenih za privredni kriminal, među najvećim je zatvorska kazna izrečena za generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Sretena Telebaka. On je zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja pravosnažnom presudom Vrhovnog suda RS-a u aprilu 2011. godine osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana i 10 mjeseci. Telebak je proglašen krivim jer je u svojstvu generalnog direktora Željeznica RS-a preduzeću Panon-vagon iz Subotice prodao ispod stvarne cijene 89 teretnih vagona. Također, proglašen je krivim jer je potpisao i štetan ugovor sa Trgovačko-ugostiteljskim preduzećem Peti neplan d.o.o. Niševići, kojem je omogućio da na zemljištu Željeznica na površini od 25.000 m2 u Stanici Omarska izgradi terminal za skladištenje nafte i naftnih derivata, uz obavezu da ovo preduzeće prugama Željeznica mjesečno preveze 1.200.000 litara naftnih derivata.

U dopisu koji je Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva upućen iz Specijalnog tužilaštva RS-a navedeno je da oni ne mogu snositi odgovornost za visinu izrečenih kazni, odnosno za kaznenu politiku sudova. Navode kako je najveća izrečena zatvorska kazna prema optužnici ovog tužilaštva 27 godina.

Glavni tužilac Bajić u Izvještaju o radu navodi da su prema optužnicama Specijalnog tužilaštva donijete pravosnažne presude na osnovu kojih je oduzeta imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih djela u ukupnom iznosu od 1,5 miliona maraka, dok se protiv 16 lica provode finansijske istrage prilikom kojih je blokirana imovina u vrijednosti preko 20 miliona maraka.

Centar za istraživačko novinarstvo je 2011. godine uradio analizu slučajeva koje je radilo Specijalno tužilaštvo koje je najbolje rezultate imalo iz oblasti organizovanog kriminala, a najlošije u oblasti privrednog kriminala. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je početkom ove godine zaprijetio ukidanjem Tužilaštva, ukoliko rezultati ne budu bolji.

U odgovoru na CIN-ov dopis iz Tužilaštva su naveli da nikakve prijetnje ne utječu na njihov savjestan i odgovoran rad i da će i dalje nastaviti raditi svoj posao u skladu sa ovlaštenjima i nadležnostima.

Objavljeno 21.3.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke