Za Turkovića zatražena kazna od 45 godina zatvora

16.08.2013
Print Friendly, PDF & Email

Tužilaštvo BiH smatra da su dokazani navodi optužnice u predmetu Zijada Turkovića i drugih

Zijad Turković

Za Turkovića Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu (FOTO: Sud BiH)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva

Državno tužilaštvo smatra da je dokazalo navode iz optužnice protiv Zijada Turkovića i njegovih suradnika. Tužiteljica Dijana Kajmaković je u završnim riječima, iznijetim danas pred državnim sudom, zatražila da se Turković i drugi optuženi u ovom predmetu, proglase krivima i da im se izreknu maksimalne zatvorske kazne.

Za Turkovića, optuženog za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, iznudu, pranje novca, ubistvo i druga krivična djela, Tužilaštvo predlaže zatvorsku kaznu od 45 godina zatvora.

Za Sašu Stjepanovića, Nijaza Zubana, Muamera Zahitovića, Hilmiju Mašovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, koji se terete za organizirani kriminal i niz drugih krivičnih djela, zatražena je maksimalna moguća zatvorska kazna. Za sve njih tužiteljica Kajmaković je predložila mjere pritvora nakon izricanja prvostepene presude kako ne bi došlo do njihovog bijega iz zemlje. Neki od optuženih posjeduju dvojna državljanstva.

Turković, Zahitović i Aljović su već ranije osuđivani a Stjepanović, Zuban, Mašović i Lakić nisu. Prema navodima iz optužnice, oni su bili dio organizirane grupe koja je počinila niz krivičnih djela koja su izazvala strah, uznemirenost i nesigurnost među stanovnicima BiH. Turković se spominje kao organizator niza krivičnih dijela. Prema navodima optužnice, on je donosio odluke, naređivao izvršenja djela i radnji i odlučivao o podijeli novca koje su zarađivali počinjenim djelima izvršenim u periodu od 2005. do 2010. godine.

Čorbo i Lijanović Advokat Zijada Turkovića Fahrija Karkin (FOTO: CIN)

Tužiteljica Kajmaković je rekla kako se cijeli slučaj počeo rasvjetljavati kada je obitelj Marija Tolića, jednog od ubijenih, prijavila njegov nestanak policiji. U istrazi su im puno pomogla svjedočenja nekih od pokajnika, a naročito Isljama Kalendera, koji je i sam sudjelovao u nekim od krivičnih djela, kao što su trgovina narkoticima i pljačka Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Zahvaljujući suradnji svjedoka pokajnika, pronađena su mjesta gdje su se dogodila ubojstva i otkrivena grobna mjesta ubijenih osoba.

Turković i Stjepanović se terete za organiziranu trgovinu drogama preko BiH. U tu svrhu su im služili BMW i druga vozila, u kojima su ugradili skrivena skrovišta, štek, u koji su stavljali kokain i heroin. Trgovina se odvijala na način da je čista droga u većim količinama kupovana na području Crne Gore i Bijeljine, a zatim je u sarajevskim stanovima miksana, prepakivana i preprodavana. Zahvaljujući tome što je Stjepanović imao isprave Republike Hrvatske, mogao je bez viza da se kreće državama Europe, pa je vršio transport droge a novac predavao Turkoviću. Heroin su prodavali po 15 eura po gramu, a kokain po 50 eura po gramu.

Turković je vršio nadzor i evidenciju prometovanih količina droge. On je vršio isplatu zarade Stjepanoviću i drugim suradnicima. Od tog novca Turković je navodno kupio brojne nekretnine u Sarajevu i na Vlašiću.

Turković i Stjepanović, zajedno sa Nijazom Zubanom, radnikom Cargo centra, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, terete se za pljačku Centra 2007. godine. Tada je ukradeno 1,3 miliona maraka koje su pripadale ABS banci. Prema navodima optužnice, Turković je organizator pljačke. Zuban je bio pomagač a Stjepanović izvršitelj. Zuban im je dao informacije o vremenu i načinu dolaska novca, proceduri postupanja sa novcem, osiguranju novca i drugim procedurama unutar Cargo centra. Za tu uslugu je dobio 100.000 eura opljačkanog novca.

Tužiteljica Kajmaković je rekla da se na snimcima nadzorne kamere vidi da se Zuban tokom pljačke ponašao drukčije od svojih kolega te da je davao utisak smirene osobe koja nije zabrinuta za sebe. Prema navodima iz optužnice, pljačka je izvedena sa oružjem i u kombinezonima kakve koriste specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, sa natpisima „Sipa-Policija“, i sa automobilom Audi Q7, kojeg su ukrali od Jasmina Bahte, kojeg su presreli na Ilidži. Nakon pljačke vozilo su zapalili. Novac podijelili, pri čemu je Turković dobio oko 250.000 eura. Novac je navodno oprao kroz privatizaciju poduzeća u Makedoniji.

U optužnici se navodi i nasilno preuzimanje vlasništva tvornice čarapa Ključ, u kojoj je jednu od uloga imao Hilmija Mašović djelatnik federalnoga MUP-a.

Optužnicom je obuhvaćen i pokušaj ubojstva Aljičević Mensura, Perišić Dragana, Kurbegović Anesa te Keljmendi Nasera i njegovog sina Elvisa. Tužiteljica Kajmaković je rekla da netrpeljivost između Nasera Keljmendija i Turkovića traje već godinama, te da je Elvis jedno vrijeme poslovao sa Turkovićem ali da je na tim poslovima gubio novac.

Turković i suradnici se terete za ubojstvo Tolić Marija, Ajdari Wernera, Milovanović Rajka, Mekić Mithata i njegove nevjenčane supruge Luise Salas Cortez, koja je u vrijeme ubojstva bila trudna. Tužiteljica je rekla da su neki od članova Turkovićeve organizacije ubijeni zbog njegovog straha da bi mu u budućnosti mogli biti prijetnja otkrivanjem tajni njegovog poslovanja.

Sud Bosne i Hercegovine je optužnicu protiv Turkovića i ostalih potvrdio sredinom juna 2011. godine. Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 04. septembar ove godine.

Objavljeno 16. 8. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke