Vrednovanje ponuda za Aluminij zakazano za oktobar

03.10.2007
Print Friendly, PDF & Email

Tri kompanije su podnijele obvezujuće ponude u natječaju za prodaju većinskog vlasništva u Aluminiju d.d. Mostar. Radi se o ponudama britanskog EN+ Group, grčkog Mytilineosa i zajedničke ponude švicarskog Glencora, širokobriješkog Feala i zagrebačkog Dalekovoda. Glencore je udružio snage sa dvije kompanije iz regije čije su ponude odbijene u prvom krugu.

Konzorcij predvođen litvanskom kompanijom UKIO banko investiciona grupa (UBIG) predao je nepozvan novu ponudu bez obzira što je eliminiran nakon prvog kruga neobavezujućih ponuda. Prvobitna ponuda UBIG-a nije zadovoljila uslove prvog kruga, kako tvrde u Agenciji za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF), iako je finansijski bila najpovoljnija. Prema riječima direktora Agencija Enesa Ganića, odbijena je i njihova druga ponuda.

Vrednovanje ponuda bit će obavljeno 9-og oktobra. Pojedini članovi Vlade FBiH insistiraju na reviziji privatizacijskog procesa jer je komisija za privatizaciju usvojila tendersku proceduru koja nije u skladu sa zakonom. Nedavno je Ganić preostale tri ponude ocijenio prezahtjevnim, te izrazio sumnju da će ih Vlada prihvatiti.

Objavljeno: 3.10.2007. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke