Vlast za porodični boljitak

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović je trošio novac poreznih obveznika za unapređenje porodičnog biznisa, jačanje svoje političke stranke i lični napredak, pokazalo je višegodišnje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Pretragom javnih dokumenata, prikupljanjem relevantnih dokaza i razgovorom sa više od stotinu sagovornika, novinari CIN-a su dokazali da je Ivanković Lijanović preusmjeravao milione maraka javnog novca interesno povezanim firmama, članovima i simpatizerima stranke i svojim glasačima.

Prije ulaska u vlast Jerko Ivanković Lijanović se bavio privatnim biznisom. Zajedno sa četvericom braće i ocem vodio je Mesnu industriju „Lijanovići“. Postojale su sumnje da je ova firma izbjegavala plaćanje poreza i dažbina prilikom uvoza mesnih sirovina u Bosnu i Hercegovinu (BiH). Prije nekoliko godina na Sudu BiH je vođen sudski postupak zbog sumnje da su članovi porodice Lijanović podmitili predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u državi kako bi izbjegli plaćanje poreza, ali te sumnje nisu dokazane.

Pod pritiskom istraga za utaje poreza gomilali su dugove porodične firme koja je sve teže poslovala. Dvojica braće Jerko i Mladen Ivanković Lijanović okrenuli su se politici i 2001. godine su formirali Narodnu stranku Radom za boljitak.

Na izborima 2006. godine su dobili priliku da predstavljaju Stranku u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Četiri godine poslije Jerko Ivanković Lijanović je postao član Vlade Federacije BiH kao dopremijer, a u isto vrijeme je dobio poziciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Novinari CIN su otkrili da je Lijanović došao na vlast zahvaljujući obećanjima da će za svaki glas platiti oko 100 KM. Kada je postao ministar, povećao je fondove za poticaje poljoprivrede i tim novcem je plaćao svoje birače. Novinari su dokazali da je iz javnih fondova za poticaj poljoprivrede davao novac i firmama koje su s njim poslovno ili interesno povezane.

Također, kao dopremijer u Vladi na raspolaganju je imao i novac za hitne i nepredviđene situacije koje je dijelio stranačkim kolegama. Javnim novcem je plaćao i ličnu kampanju „Kupujmo domaće“. Pod izgovorom da je spot namijenjen jačanju domaće proizvodnje, Jerko Ivanković Lijanović je pozivao građane da kupuju domaće proizvode, a na plakatu je u krupnom planu bilo „srce“, logo njegove političke stranke.

Logističku pomoć za podjelu novca je dobio od članova svoje stranke koje je zaposlio u institucijama vlasti na pozicije savjetnika ili privremeno zaposlenih djelatnika. Neki od njih su postavljeni i u javna preduzeća, među kojima je i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Zahvaljujući tome, firme koje su u vezi sa porodicom Lijanović nisu plaćale dug za električnu energiju koji je narastao na sumu od oko milion maraka.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegovih saradnika Tužilaštvo BiH vodi istragu za utaju poreza, a Kantonalno tužilaštvo u Tuzli za zloupotrebu položaja prilikom isplate poljoprivrednih poticaja.

Priče

{{prica.Ime}}

{{prica.Introtext}}

Više...
{{prica.Ime}}

{{prica.Ime}}

{{prica.Introtext}}

Vijesti

{{vijest.Ime}}

{{vijest.Ime}}

O nama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u Bosni i Hercegovini, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje.

Kriminal i Korupcija

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

Partneri

CIN je uspostavio saradnju sa većinom medija u Bosni i Hercegovini, ali i sa sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

Kontakt

Kontaktirajte nas

Centar za istraživačko novinarstvo

Gabriele Moreno Locatelli 11, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

info@cin.ba

+387 33 560 040

http://www.cin.ba

Pošaljite nam poruku

Neophodno
Morate unijeti validnu email adresu!
Pošalji
Doslo je do greske, molim pokusajte ponovo
Dobili smo vasu poruku. Javit cemo Vam se uskoro.