Vlasnik „Kaldere“ osuđen za utaju poreza

26.12.2016
Print Friendly, PDF & Email

Milenko Čičić je priznao da je utajio porez zbog čega ga je Sud BiH osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 maraka.

Kaldera, CIN

Kaldera Company“ je utajom poreza oštetila državni budžet za skoro 300.000 KM. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Milenko Čičić, vlasnik i direktor firme „Kaldera Company“ iz Laktaša, je pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) proglašen krivim za utaju poreza. Osuđen je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 KM.

Čičić je osuđen jer je kao vlasnik preduzeća „Kaldera Company“ od augusta 2010. do marta 2011. godine izbjegavao platiti poreze tako što je davao lažne podatke na osnovu kojih se određuje visina poreza. Na ovaj način je oštetio državni budžet za skoro 300.000 maraka, saopćeno je iz Suda BiH. Čičić je sporazumno prihvatio krivicu, a novac mu je već oduzet. On će morati platiti i troškove sudskog postupka.

Firma „Kaldera Company“ je suvlasnik preduzeća Hidroelektrana „Bistrica“ iz Foče kojem je 2008. godine Vlada Republike Srpske (RS) ustupila koncesiona prava za gradnju malih hidroelektrana na području istočne Bosne. Prava su prvobitno bila data Elektrodistribuciji Pale.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2012. godine pisao o tome kako „Kaldera“ zbog nedostatka novca kasni sa izgradnjom hidroelektrana na rijekama Bistrica i Janjina. Međutim, i pored toga Vlada RS-a nije oduzela koncesiona prava „Kalderi“, nego je produžavala rok za gradnju i davala joj druge povlastice.

CIN je pisao i da je Čičićeva firma od Vlade RS-a od 2011. do 2013. godine dobila 282 hiljade maraka kao poticaj za izvoz. Jedan od kriterija za dobijanje poticaja bio je da firma nema neizmirenih poreskih obaveza.

„Kaldera Company“ često pobjeđuje na tenderima. Od početka 2011. do kraja 2015. godine je potpisala 67 ugovora za poslove dobijene na tenderima, vrijedne više od 18,3 miliona maraka.

Objavljeno 26. 12. 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke