Upitan ostanak Starog mosta na UNESCO-ovoj listi

24.06.2006
Print Friendly, PDF & Email

Mostarski Stari most neće biti skinut sa UNESCO-ove liste zaštićenih spomenika, izjavio je prošle sedmice za Nezavisne novine portparol mostarske gradske uprave Miroslav Landeka.

Landeka je rekao da niko ne zna kakav će biti izvještaj Međunarodnog vijeća za spomenike i područja koja su pod UNESCO-ovom zaštitom (ICOMOS), ali je naglasio da su tvrdnje o mogućem skidanju Starog mosta sa UNESCO-ove liste ‘neozbiljne’.

UNESCO-ovi stručnjaci su 22. i 23. juna boravili u Mostaru i obišli Stari most. Sastali su se sa čelnicima gradske uprave, ali su izbjegavali medije, piše Večernji list.

Najveći trenutni problem je hotel ‘Ruža’, koji nije sagrađen po projektu, a i ne uklapa se u autentični izgled Starog grada. Nakon posjete, ICOMOS će napraviti izvještaj koji će uputiti UNESCO-u na razmatranje.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu je u novembru prošle godine pisao o tome da postoji opasnost da Stari most izgubi mjesto na listi, jer gradske vlasti nisu ispunile obećanja o zaštiti i unaprijeđeniju gradske jezgre. Ubrzo nakon objavljivanja priče, gradske vlasti su osnovale agenciju koja će se brinuti o održavanju starog dijela grada. Osnivanje agencije bilo je dio ranijeg dogovora sa UNESCO-om, koji do tada nije bio realizovan.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke