Uhapšena braća Lijanovići

10.09.2014

U policijskoj akciji kodnog naziva “Meso” uhapšena su braća Jerko, Mladen, Slavko i Jozo Ivanković-Lijanović, njihov otac Stipe-Lijan Ivanković, te još devet osoba među kojima i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj.

Braća Lijanovići

Otac i četvorica braće osumnjičeni za organizirani kriminal i poreznu utaju (Foto: Nacional)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Uhapšeni su Jerko Ivanković-Lijanović, ministar poljoprivrede vodoprivede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i njegov brat Mladen, poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrđeno je iz državnog tužilaštva, po čijem je nalogu uhićenje i izvršeno.

U akciji kodnog naziva “Meso”, koja se provodi u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje na organizirani kriminal i poreznu utaju, uhapšeni su i njihova braća: Slavko i Jozo Ivanković-Lijanović te otac Stipe-Lijan Ivanković. Pored toga, policija je uhapsila još devet osoba među kojima su i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, te Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravo Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

U okviru akcije izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz poduzeća: „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Kora- fin“ d.o.o. Široki Brijeg, „Velmos Company“ d.d. Mostar.

Istraga protiv obitelji Lijanović vodi se od prošle godine nakon prijave koju je protiv njih podnijela Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zbog sumnje da su počinili krivično djelo osnivanje i fiktivno gašenje preduzeća na osnovu čega su izbjegavali plaćanje poreza.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) došli su u posjed izvještaja koji je UIO proslijedila državnom tužilaštvu krajem marta 2013. godine. U izvještaju se iznosi sumnja da su firme MI-MO Mostar, „Mesna industrija Farmer“ Široki Brijeg, „Farmko“ Široki Brijeg, Z.D.I. „Produkt“ Široki Brijeg i „Laktat“ Posušje, izbjegavajući platiti porez na dodanu vrijednost, oštetile državni budžet za više miliona maraka.

Lijanovići Shema Shema povezanosti firmi u Izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Te su firme, kako se zaključuje u Izvještaju UIO BiH, povezane sa preduzećem „Lijanovići“ iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković-Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Federacije BiH.

Inspektori UIO BiH su ovih pet firmi povezali sa preduzećem „Lijanović“ na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice sa opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina sa kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija „Lijanović“ potpisivala sa osumnjičenim firmama.

Inspektori sumnjaju da preduzeće „Lijanović“ d.o.o. vrši osnivanje pravnih lica koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Nakon što bi jedna od osnovanih firmi napravila dug po osnovu poreza, prestajala bi sa radom. Potom bi se osnivala nova firma, a scenario bi se ponavljao. Kako te firme nisu raspolagale vlastitom imovinom, UIO nije mogao izvršiti prinudnu naplatu duga.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Objavljeno 10. 9. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


  • vuk says:

    Da je pravde odavno bi bili iza rešetaka,jer nisu samo oni krivi krivi su i glasači koji su glasali za njihovu partiju pa su isti saučesnici kriminala.Očekujem od tužilaštva da i druge potjera ako žele da ostave nešto i za svoja pokoljenja jer ovi što su u vlasti 20 godina pokazali su kako se ne treba raditi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke