Uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH

11.01.2016
Print Friendly, PDF & Email

Bakir Dautbašić je uhapšen zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Bakir Dautbašić

Bakir Dautbašić je sekretar Ministarstva sigurnosti BiH od 2003. godine. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jutros u Sarajevu uhapsili sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su tokom prošlog mjeseca zastrašivanjem i obećavanjem nedozvoljene koristi navodili svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Kelmendiju.

Sarić bi u srijedu ujutro trebala svjedočiti pred Osnovnim sudom u Prištini o ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Ona je u optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo pomenuta kao njegova bivša djevojka. Tužioci smatraju da je Delalićevo ubistvo organizovao Kelmendi da bi zaštitio svoje narkooperacije.

Delalić, jedan od vođa sarajevskog podzemlja, bio je u sukobu sa Kelmedijevom organizovanom grupom. Ubijen je 27. juna 2007. godine ispred svog stana u Sarajevu.

U optužnici piše da je dogovoru u vezi da Delalićevim ubistvom prisustvovao i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda BiH. Radončić je ranije negirao bilo kakvu povezanost sa ovim slučajem, napominjući da on nije među optuženima.

Uhapšeni Dautbašić i Šahman su članovi njegove stranke, koja je danas, uprkos hapšenju,  sekretara Dautbašića predložila za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

Šahman je na posljednjim općim izborima bila kandidatkinja stranke za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali nije uspjela osvojiti mandat. Prije toga je bila šefica jedne od apoteka u sastavu Javne ustanove “Apoteke Sarajevo”.

Kelmendiju se, osim za organizaciju ubistva Delalića, sudi i za trgovinu drogom i upravljanje kriminalnom grupom. Tužilaštvo BiH ga je počelo istraživati u septembru 2012. godine.

Istog mjeseca Kelmendi je pobjegao iz BiH, a uhapšen je tek u maju naredne godine u Prištini. Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo ga je optužilo da je između 2000. i 2012. godine zaradio milione, prebacujući heroin, ekstazi, spid i druge droge rutom koja povezuje Afganistan, Tursku i Evropsku uniju.

Suđenje Kelmendiju je počelo u januaru 2015. godine u Prištini.

Objavljeno 11. 1. 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke