Uhapšen predsjednik FBiH Živko Budimir

26.04.2013

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, uhapšeni su i savjetnik Petar Barišić i predsjednik federalne Komisije za pomilovanja Hidajet Halilović.

Zivko Budimir

Živko Budimir, predsjednik FBiH (Foto: ekapija.ba)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Živko Budimir, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), njegov savjetnik Petar Barišić te predsjednik federalne Komisije za pomilovanje Hidajet Halilović uhapšeni su danas po naredbama državnog i kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev Tužilaštva BiH, potvrđeno je u zvaničnom saopćenju za medije.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je danas uhapšeno još 16 osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, protuzakonitog posredovanja, primanja i davanja mita, organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su prema nalogu pravosudnih institucija danas proveli istragu u tri predmeta kodnih naziva „Patriot“, „Memory“ i „Pravda“, a u vezi su sa koruptivnim djelima i neovlaštenim prometom narkotika.

Izvršen je pretres Ureda predsjednika FBiH u Sarajevu i Mostaru, kao i zgrada Vlade FBiH u Mostaru. Također, izvršen je i pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH.

Osim ovoga, izvršen je i pretres više stanova na području FBiH. Uhićene osobe će biti ispitane u zgradi SIPA-e. Iz Tužilaštva su naveli da predsjednik FBiH Živko Budimir, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. „Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog zakona uopće nije moguće“, navedeno je u saopćenju.

Objavljeno 26.4.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke