Uhapšen Kemal Čaušević

18.06.2014
Print Friendly

Bivši direktor UIO BIH, Kemal Čaušević uhapšen je jutros u policijskoj akciji zajedno sa 53 osobe, među kojima su i djelatnici ove institucije.

Kemal Čauševuć

Čaušević uhapšen u sklopu akcije „Pandora“ (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšen je jutros u policijskoj akciji „Pandora“, zajedno sa 53 osobe. Među uhapšenima je i 30 pripadnika UIO i carinskih terminala, potvrđeno je iz državnog Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su Čaušević i ostali uhapšeni pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Akcija se provodi u više gradova BiH po nalogu Tužilaštva a proizašla je iz ranijih akcija Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) poznatih pod nazivima „Bos“, „Elipsa“ i „Master“.

Prema do sada prikupljenim saznanjima Tužilaštva, osumnjičene osobe su ostvarile nezakonitu imovinsku korist i stekle skupocjenu imovinu. Istraga se provodi sa ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je krajem aprila prošle godine objavio priču o imovini Kemala Čauševića, koji je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta a njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocjenih nekretnina.

Nakon što je CIN objavio priču, Sud BiH je blokirao jedanaest nekretnina koje se nalaze u vlasništvu Čauševića. U rješenju Suda tada je navedeno da se protiv njega vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

CIN je otkrio da prihodom od 576.000 KM, koje je Čaušević primao na ime plaća i naknada, nije mogao pokriti ulaganja u imovinu vrijedne milion i 80 hiljada KM.

Kako navode u SIPA, akcija „Pandora“, koja je sinoć počela, najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u BiH. U njoj je učestvovalo više od 300 policijskih službenika.

Pretreseni su objekti na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboj-Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije UIO BiH.

U tužilaštvu kažu da je tužiteljski tim sa istražiteljima i suradnicima duže od 8 mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

Prijava SIPA-e protiv Čauševića

SIPA je u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom 2011. godine, navela da je Čaušević godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.

U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a državni budžet oštećen za najmanje 6 miliona KM. Prema podacima iz izvještaja SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a su dozvoljavali uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Nekoliko firmi je uvozilo kineski tekstil i druge proizvode sa dokumentacijom koja je lažno pokazivala da roba vodi porijeklo iz Turske. Ovu dokumentaciju su podnosili kako bi izbjegli plaćanje carinskih i poreskih dažbina jer je, prema Sporazumu o trgovinskoj saradnji, uvoz tekstila iz Turske oslobođen plaćanja carinskih dažbina. Na ovaj način osumnjičeni uposlenici UIO-a su sebi i spomenutim firmama pribavili znatnu materijalnu korist, stoji u izvještaju.

Čauševiću je stavljeno na teret i da je spriječio pojedine uposlenike UIO-a da naknadno naplate carinske i poreske dažbine.

U dokumentu se spominje slučaj Edina Cernice, šefa Carinske ispostave UIO-a u Sarajevu, koji je pokušavao naknadno naplatiti carinske dažbine. Cernica je 2005. i 2006. godine zatražio od nadležnih institucija Turske provjeru autentičnosti Certifikata EUR 1, odnosno potvrdu o porijeklu robe. Međutim, prije nego je završio ovaj postupak, Čaušević ga je smijenio i rasporedio na druge poslove. Na njegovo mjesto je postavio drugog službenika koji je obustavio postupak naplate.

Objavljeno 18. 6. 2014.

Print Friendly
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke