U predmetu protiv Rame Brkića oslobođena Sanela Abdulahović

17.04.2013
Print Friendly, PDF & Email

Sanela je bila sekretar Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara USK-a.

Ramo Brkić, bivši komesar Policije USK (Foto:CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sanela Abdulahović, jedna od optuženih u predmetu koji se vodi protiv Rame Brkića i drugih, oslobođena je optužnice zbog nedostatka dokaza da je počinila krivično djelo. Ovo je na današnjem ročištu koje se vodi na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio državni tužilac Oleg Čavka.

Abdulahović je bila sekretar Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Policije Unsko-sanskog kantona (USK). Tužilaštvo je imalo dokaze da je ona obavještavala tadašnjeg komesara Ramu Brkića o tome kako je ko glasao na sjednici tog odbora. U dogovoru sa Brkićem specifično je ovjeravala glasačke listiće članova Odbora koji su glasali za komesara. Na osnovu toga Brkić je znao kako je ko glasao, odnosno kome će činiti određene usluge u zamjenu za glas. Tužilaštvo je odustalo od procesuiranja, budući da nije imalo dokaze da je zloupotrijebila službeni položaj i ovlasti za koje ju je i teretilo.

Na ročištu protiv Brkića i drugih saslušani su i vještaci iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalne uprave policije. Oni su analizirali mobitele, telefonske kartice, računare i diktafone oduzete od optuženih tokom hapšenja.

Prikazane su fotografije sa zaplijenjenog laptopa Senada Šabića, jednog od optuženih, na kojima njegova supruga i dijete leže na novcu razbacanom po krevetu. Čavka je rekao da se radi o 150.000 eura i utvrdio da je čudno da nezaposlena osoba posjeduje ovoliki novac. Šabić, optužen za organizaciju proizvodnje i prodaje droge, rekao je da je novac legalan i da je podignut u UniCredit banci u Zagrebu.

Državno tužilaštvo je u predmetu Rame Brkića i ostalih optužilo 22 osobe za: organizovani kriminal, proizvodnju i prodaju droga, zloupotrebu položaja i ovlasti i drugo. Među optuženim su i rukovodioci policijskih organa u ovom kantonu. Do sada je postignut sporazum o priznanju krivice sa 13 osoba, a 6 ih je oslobođeno krivičnog gonjenja. U procesu su ostali, uz Brkića i Šabića, Satko Kekić i Osman Vikić.

Sljedeće ročište je zakazano za 24. april 2013. godine.

Objavljeno 17.4.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke