Turković: Radončić platio za likvidaciju Kelmendija

09.05.2013

Zijad Turković je izjavio da se osjeća krivim jer je uzeo novac za ubistvo Nasera Kelmendija.

Turković

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Zijad Turković, kojem se sudi za niz krivičnih djela, danas je ponovio da se osjeća krivim za pokušaj ubistva kosovskog biznismena Nasera Kelmendija te da je za to dobio novac.

Tokom svjedočenja pred Sudom BiH kazao je da je ponudu za ubistvo Nasera Kelmendija dobio od Fahrudina Radončića, tadašnjeg vlasnika novine Dnevni avaz, i sarajevskog advokata Dauta Bibića.

„Daut Bibić mi je prvi dao takvu ponudu. Radončić mi je najmanje jedanput direktno i dva puta posredno dao novac za Kelmendija (…) Ja sam taj novac uzimao, trošio.  Bibić mi je dao novac dva ili tri puta. Ja sam novac uzimao, ali nikad nisam od srca to prihvatio. Oni su davali pare, požurivali me, pitali kad će to biti, ja sam obećavao. Zavlačio sam ih. Moj cilj je bio da misle kako su me uvukli u svoju zločinačku organizaciju“, izjavio je Turković. On nije precizirao koliko je novca dobio za ubistvo kosovskog biznismena.

U iskazu koji je dao kao svjedok Tužilaštva u slučaju protiv Turkovića, Kelmendi je u aprilu prošle godine izjavio da je informacije o eksplozivnoj napravi koja je trebala biti postavljena u Hotelu Radon Plaza u februaru 2010. godine, na dan svadbe njegovog sina Elvisa, dobio od Isljama Kalendera. Kalender je vjenčani kum Zijada Turkovića i svjedok pokajnik u predmetu protiv njega.

Turković je ispričao da je Nasera Kelmendija, koji je prije nekoliko dana uhapšen u Prištini, upoznao uz posredovanje Muhameda Ali-Gašija. Sredinom 2009. godine Gaši je u Sarajevu osuđen na 20 godina zatvora zbog udruživanja u zločinačku organizaciju.

„Kelmendi je tražio poslovnu saradnju. Htio je šverc cigaretama, i ne samo to. Ja to nisam htio. U to sam se vrijeme bavio građevinom. Možda nije očekivao da ću ga odbiti“, rekao je Turković.

Na upit advokata Fahrije Karkina, Turković je odgovorio da mu Kelmendi nikada nije prijetio niti da je on lično imao motiv da ga ubije.

Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, iznude, razbojništva te trgovinu oružjem. Na teret mu se stavlja da je od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain, zatim pljačka 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa Ključ, pranje novca te pet ubistava i tri pokušaja ubistva.

Objavljeno 9.5.2013. godine

Print Friendly
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke