Turković posjedovao veće količine novca

21.02.2013
Print Friendly, PDF & Email

Zijad Turković (Foto: Sud BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je danas pred Sudom BiH iznijelo nove dokaze protiv Zijada Turkovića koji ukazuju da je optuženi raspolagao većom količinom novca. Kao materijalni dokaz uložen je elektronski brojač novca, oduzet od njegove supruge Šejle Jugo-Turković.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin je uložio prigovor na brojač novca kao dokaz da je njegov klijent raspolagao većom količinom novca koju je bilo potrebno elektronski brojati, obrazloživši da ga svako može posjedovati te da i on ima jedan takav.

Pored ovog dokaza, uložena su i dva blokatora telefonskih signala te kišobran i majica za koje je Jasmin Bahto, vlasnik Audija Q7 koji su pripadnici Turkovićeve grupe ukrali u decembru 2007. godine za potrebe pljačke 2,5 miliona KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, potvrdio da su njegovi.

Bahto je prepoznao predmete koje je prilikom pretresa kuće Isljama Kalendera, ključnog svjedoka u ovom slučaju, policiji predao svjedok pokajnik Emir Zeković.

Pored ovih materijalnih dokaza, Tužilaštvo je uložilo i dokumentaciju koja potvrđuje da je Turković trećinski vlasnik firme „Govl LTD“ u Makedoniji. Vlasništvo je vođeno na ime Turkovićevog prijatelja Nermina Čišića, ali je prebačeno na njegovu suprugu Šejlu Jugo-Turković.

U toku sudskog postupka su izneseni i nalazi vještačenja elektronske pošte Jugo-Turković koje je radila Federalna uprava Policije po naredbi Suda. Za Tužilaštvo su zanimljiva dva maila, odnosno dokumenti koji se tiču prodaje firme „Govl LTD“ kupcima u Austriji te punomoć kojom je Ćišić ovlastio Tatjanu Lijevo, advokaticu iz Makedonije, da u njegovo ime potpiše prodajni ugovor.

Turkovićeva odbrana je imala primjedbe na ovakav način iznošenja dokaza, insistirajući da se pročitaju svi mailovi, a ne samo dva koja odgovaraju Tužilaštvu. Tužilac je naglasio da su ova dva dokumenta izričito pobrojana u optužnici i da pokazuju kako je Turković bio u toku svih događaja.

Tužilaštvo je od Jugo-Turković oduzelo niz dokumenata na makedonskom jeziku. Među dokumetima je, između ostalog, oduzet dogovor za prijenos vlasništva fabrike na Ćišića te dvije međunarodne dozvole za korištenje vozila koje je izdao Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK). Pravo na korištenje vozila Mercedes ML Ćišiću je dala Jugo-Turković, da bi njenim autom mogao putovati u Makedoniju. Tužilaštvo je iznijelo još niz dokumenata koji su oduzeti od Jugo-Turković, ali, budući da dio njih nije bio preveden sa makedonskog na bosanski jezik, sud nije pristao da ih uvaži kao materijalni dokaz.

Tužilaštvo je danas započelo iznošenje dokaza optužbe za iznudu i nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja se bavila trgovinom heroina i kokaina. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, navedenu pljačku 2,5 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ i pranje novca.

Objavljeno: 23.11.2012. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke