Turković bio dužan ubijenom

16.11.2012
Print Friendly, PDF & Email

Foto: Sud BiH

Zijad Turković je bio dužan između 30 i 40 hiljada eura ubijenom Mariju Toliću, izjavio je pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) svjedok Mario Sova iz Zagreba. On je svjedočio da su Tolić i Turković bili u dobrim odnosima, ali da su se stvari pogoršale nekoliko mjeseci prije Tolićevog nestanka.

Tolić je nestao u martu 2010. godine, kao i Verner Ajdari. Za njihovo ubistvo, kao i za ubistva Midhata Mekića i njegove djevojke Marije Salas Kortez optuženi su Turković i pripadnici njegove grupe. Sova je naveo da je poznavao još i Mekića, sa kojim ga je upoznao upravo Tolić.

Sova je svjedočio kako se raspitivao u vezi sa Tolićevim nestankom i kako je dolazio do različitih informacija, ali da nije uspijevao saznati ništa konkretno. Između ostalog, sastajao se i sa Turkovićem, koji mu je tada rekao da nema informacija i da ne može shvatiti da Tolića nema.

Nakon ispitivanja svjedoka Tužilašvo BiH je nastavilo sa iznošenjem dokaza razbojništva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Iz Cargo centra sarajevskog aerodroma u decembru 2007. godine opljačkano je oko 2,5 miliona KM ABS Banke Sarajevo, za šta Tužilaštvo BiH, također, tereti Turkovića.

Među dokazima je prezentiran zapisnik o uviđaju na osnovu kojeg se vidi da je kapija Cargo centra otvorena bez tragova nasilja, kao i fotodokumentacija uviđaja tog snimka sa sigurnosnih kamera. Prezentirana je i policijska dokumentacija koja potvrđuje da je vozilo Audi Q7, koje je korišteno u pljački, ukradeno. Također, ukradene su bile i registarske tablice montirane na autu.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga djela. U optužnici se, između ostalog, navodi da je od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja se bavila trgovinom heroina i kokaina. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa Ključ, kao i za pranje novca.

Objavljeno: 15.11.2012. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke