Tesliću kredit, Foči alternativno rješenje

09.06.2010
Print Friendly, PDF & Email

Investiciono–razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), krajem maja ove godine Opštini Teslić dodijelila je kredit u iznosu od 3 miliona KM. Banka je ovoj opštini, u kojoj vlada Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odobrila kredit u roku od 20 dana.

Ista finansijska institucija u proteklih pet mjeseci odgađa dodjelu kredita opštinama Foča i Pale, a Opština Istočno Novo Sarajevo čeka četiri mjeseca na novac IRB-a. Ova tri opštine nalaze se pod kontrolom opozicije.

Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB, kojim rukovodi premijer Milorad Dodik obavijestio je Foču, Pale i Istočno Novo Sarajevo da banka razmatra alternativne izvore finansiranja za njihove razvojne projekte. Foča i Pale su IRB-u dostavile zahtjev za kredite od 2,7 miliona KM, odnosno 3 miliona KM u decembru 2009. godine, dok je Istočno Novo Sarajevo kredit od 3 miliona KM zatražio u februaru ove godine.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, IRB je imala u 2009. godini 11 miliona KM neiskorištenih u Fondu za razvoj istočnog dijela RS. To je bilo dovoljno za isplatu kredita Foči i Palama, ali i Istočnom Novom Sarajevu, ukoliko bi se višak novaca prenio u narednu godinu.

CIN je početkom mjeseca objavio istraživački tekst pod nazivom Krediti IRB RS: Dodikovom sinu isti dan, Foči i Palama ni nakon pet mjeseci. Analizirajući rokove u kojem su odobravani krediti, novinari CIN-a su utvrdili da su opštine koje se nalaze pod kontrolom SNSD-a i njihovih partnera u vlasti lakše dolazile do kredita IRB-a, nego one u kojima vlast drže opozicione stranke.

Primjera radi, Opština Novi Grad na čelu sa SNSD-om je u decembru prošle godine dobila kredit IRB-a, da bi u maju ove godine podnijela zahtjev za novi. Iako je zahtjev za kredit podnijela isti dan, Foča do danas nije dobila novac IRB-a.

Objavljeno: 9. 6. 2010. godine

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke