Svaki doneseni zakon građane BiH koštao 177.000 KM

28.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

CCI je do tog podataka došao dijeleći prosječna primanja bh. parlamentaraca sa brojem usvojenih zakona u prvom kvartalu ove godine.

CCI press

Detalj sa pres-konferencije (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Predstavnici nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su podatak da su građani Bosne i Hercegovine (BiH) platili po 177.000 KM za svaki zakon koji je na razini BiH usvojen u prvom kvartalu ove godine. Oni su do tog podatka došli dijeleći prosječna primanja bh. parlamentaraca sa pet usvojenih zakona.

Prezentujući analizu rada Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i Vijeća ministara BiH u spomenutom periodu, predstavnici CCI-a su danas u Sarajevu kazali da ova zemlja donosi najskuplje zakone u regiji, ali i da to čini najsporije.

Prema njihovoj analizi, Parlamentarna skupština je za tri mjeseca usvojila pet, a odbila šest zakona. U istom periodu Skupština Crne Gore je usvojila 20, a Hrvatski sabor 60 zakona.

„Za ono za što zastupnicima Hrvatskog sabora treba jedan četverogodišnji mandat, Parlamentarnoj skupštini treba, vjerovali ili ne, skoro pola stoljeća“, kazao je Ivica Ćavar iz CCI-a. On je istakao da su primanja bh. zastupnika i delegata najviša u regiji i u potpunom neskladu sa ostvarenim rezultatima. „Primanja od 4.800 do 7.000 KM naprosto su odraz nevjerovatne bahatosti i socijalne neosjetljivosti u krajnje teškoj situaciji u kojoj se nalazi većina građana naše zemlje“, kazao je Ćavar.

Po broju usvojenih zakona, prema njegovim riječima, raniji sazivi PS-a BiH su bili uspješniji od aktualnih.

Njegov kolega Denis Talić rekao je da su zabilježena izvjesna poboljšanja u radu Vijeća ministara BiH: „Nakon tri godine negativnih trendova konačno je došlo do povećanja broja održanih sjednica, broja realizovanih mjera, pa čak i broja utvrđenih zakona“.

Također je dodao da je realizacija planiranih obaveza Vijeća ministara porazna jer je realizovano manje od polovine onoga što je planirano u prva tri mjeseca ove godine. „Niti jedno ministarstvo nije realizovalo u potpunosti svoj tromjesečni program rada“, kazao je Talić.

On dodaje da Vijeće ministara svoj rad nije fokusiralo na najozbiljnije probleme građana, jer tek jedna trećina realizovanih mjera ima određenu vezu sa najznačajnijim problemima ove zemlje, kao što su nezaposlenost, korupcija, stagnacija na evropskom putu.

Iz CCI-a podsjećaju da loši rezultati nisu najtragičniji dio ove priče već činjenica da nema naznaka da bi moglo doći do bilo kakvog poboljšanja u narednom periodu.

„I pored ozbiljnih zaostataka iz prethodnih godina, Vijeće ministara, umjesto da povećava obim svojih aktivnosti u 2013. godini, planiralo je smanjenje“, rekao je Telić, uz napomenu da je ovogodišnjim programom rada Vijeće ministara planiralo realizovati 669 različitih mjera, među kojima je 69 zakona, a to je manje nego je radio raniji saziv Vijeća ministara.

CCI je nevladina organizacija koja prati rad parlamenata u BiH te objavljuje izvještaje o rezultatima rada i primanjima predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti. Sredinom aprila njihovim predstavnicima je bio zabranjen pristup sjednicama PS-a BiH, ali je nakon objavljene informacije o tome odluka povučena.

Objavljeno 28.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke