Suđenje Budimiru počinje u septembru

03.07.2015
Print Friendly, PDF & Email

Suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH i peterici optuženih za zloupotrebu položaja, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje dara počet će u septembru.

Živko Budimir

U septembru počinje suđenje bivšem predsjedniku FBiH, Živku Budimiru i peterici optuženih za zloupotrebu položaja, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje dara. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Za 8. septembar je pred Općinskim sudom u Sarajevu zakazan početak suđenja Živku Budimiru, bivšem predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), te Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Hidajetu Haliloviću, Željku Asiću i Arminu Kulovcu.

Budimir je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi te protuzakonito posredovanje. Tužilaštvo mu stavlja na teret: primanje novca za nezakonito pomilovanje, oslobađanje od zatvorskih kazni te brisanje osuđenika iz krivične evidencije koje je činio sam ili uz pomoć drugih optuženih.

Za protuzakonito posredovanje su optuženi i: Barišić, njegov bivši savjetnik, Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanja, te Asić, bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Kulovac je optužen za davanje dara i drugih oblika koristi, kao i Kulosman, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH, kojeg Tužilaštvo još tereti i za protuzakonito posredovanje.

Suđenje je trebalo početi 3. jula, ali se u sudnici nije pojavio optuženi Halilović. Advokat Vlado Adamović je objasnio da se njegov branjenik ne osjeća dobro te da zbog povišenog pritiska nije mogao pristupiti ročištu.

Optužnicu protiv šestorke je podiglo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u januaru ove godine, a mjesec dana poslije Općinski sud se proglasio nenadležnim za procesuiranje. Nakon žalbe Tužilaštva Sud je 5. marta potvrdio optužnicu. Sva šesterica optuženih su negirali krivicu.

Prije Općinskog, nenadležnim za procesuiranje proglasio se i državni sud. U decembru 2013. godine Sud BiH je zaključio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima koja su optuženim stavljena na teret nastupile štetne posljedice po državu BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Objavljeno 03. 7. 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke