Sud BiH proglasio se nenadležnim za slučaj Budimir

05.12.2013
Print Friendly, PDF & Email

Predsjednik Federacije BiH i još šest osoba Tužilaštvo BiH tereti za pomilovanje osoba osuđenih za ubistva, porezne utaje, trgovinu drogom i druga krivična djela.

Živko Budimir

FOTO: CIN

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je rješenje kojim se proglasio nenadležnim za predmet Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, koje je Tužilaštva BiH optužilo krajem prošlog mjeseca.

U priopćenju sa Suda se navodi da je “Sud dužan paziti na svoju nadležnost tokom cijelog postupka i čim primijeti da nije nadležan oglasit će se nenadležnim i po pravomoćnosti rješenja ustupiti predmet nadležnom sudu.”

Sud je našao da se u ovom momentu radi o izmijenjenim okolnostima od kojih i zavisi primjena prava, a što sve rezultira promjenom ranije zauzetog stava o nadležnosti Suda za postupanje u ovoj postupku.

Sud BiH je zaključio da iz optužnice ne proizilazi da su navedenim krivičnim djelima nastupile štetne posljedice po državu BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

U fazi istrage, odnosno u vrijeme prihvatanja nadležnosti Suda BiH osumnjičeni su se teretili da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivično djelo organiziranog kriminala, ali da je to u optužnici izostavljeno odnosno osumnjičenim se optužnicom na teret stavljaju samo krivična djela iz isključive nadležnosti redovnih sudova Federacije BiH.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema rješenja.

Objavljeno 05. 12. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke