Sto miliona maraka za nevladin sektor

03.06.2013
Print Friendly, PDF & Email

Od ukupne sume potrošene u prošloj godini za nevladin sektor, skoro 65 miliona maraka podijeljeno je bez javnog poziva.

NVO

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Institucije vlasti su prošle godine dodijelile oko stotinu miliona maraka nevladinim organizacijama, pri čemu je više od polovine podijeljeno bez tendera, odnosno javnog poziva. Ovi su podaci objavljeni u  publikaciji nevladinih organizacija – Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU) i Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Podatke su dobili iz 303 institucije na razini države, entiteta, kantona, Brčko distrikta i općina. Ukupna suma koja je prošle godine izdvojena za nevladin sektor manja je za oko 10% nego ranijih godina. Kao razlog navedena je ekonomska kriza. Najviše novca su dobile sportske organizacije – oko 39%, potom boračko-invalidska udruženja i srodne organizacije – oko 15%, dok su organizacije fokusirane na pružanje socijalnih usluga dobile oko 11% sredstava. Ostalo je pripalo nevladinim organizacijama različitih kategorija.

Prilikom dodjele sredstava samo 35 miliona maraka je podijeljeno tenderskim procedurama, odnosno javnim pozivom. Ostali novac je podijeljen na način da su nevladine organizacije uključene u redovne budžete ili su novac dobile na neki drugi način.

Institucije koje izdvajaju novac za nevladine organizacije ne traže uvijek izvještaje o utrošku sredstava. Podnošenje finansijskih i pismenih izvještaja o utrošku sredstava traži 77% institucija, dok ostali dodjeljuju sredstva bez podnošenja izvještaja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) radio je prošle godine istraživanje o nevladinim organizacijama u BiH, pri čemu je pronašao da je pod stavkom izdvajanja za nevladin sektor bilo izdvajanja i za neke javne ustanove ili vjerske organizacije. Entitetski i državni revizori godinama u svojim izvještajima navode da se podjela javnog novca vrši bez utvrđenih kriterija, uz nedostatak adekvatne kontrole trošenja.

Objavljeno 3.6.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke