Stečaj upravitelja Vile za odmor političara

09.07.2013
Print Friendly, PDF & Email

Nakon što je za obnovu vile u kojoj odmaraju političari u Trpnju potrošila 1,27 miliona KM, Vlada FBiH je odlučila da je zatvori, uz dodatne troškove na račun građana.

Vila Trpanj

FOTO: CIN

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Bez upravnika je u februaru ove godine ostala državna vila u hrvatskom ljetovalištu Trpanj u koju su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) tokom proteklih sedam godina uložile više od 1,27 miliona KM.

Federalna vlada je godinama ignorisala upozorenja Ureda za reviziju institucija FBiH da je ulaganje u Vilu netransparentno te neopravdano, jer je njen vlasnik država, a ne entitet.

Na koncu, Vlada je prošle godine zatražila od države da objekat u Trpnju ustupi FBiH, ali to nije bilo moguće jer je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Stoga je odlučila likvidirati preduzeće Riva Trpanj koje je osnovala u Hrvatskoj 2008. godine za potrebe upravljanja Vilom.

Prije likvidacije firma je morala izmiriti dugove pa je iz budžeta FBiH na ovo potrošeno dodatnih 80.700 KM. To nije bilo dovoljno za izmirenje dugova i zato je dubrovačka ispostava Trgovačkog suda u Splitu pokrenula postupak stečaja nad firmom Riva Trpanj – u likvidaciji.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je pisao o ovoj vili na Jadranu u kojoj je jeftino ljetovalo devedesetak političara i javnih službenika FBiH. Istraživanje je pokazalo da preduzeće Riva Trpanj stvara gubitke jer je zarada od izdavanja dvanaest soba u Vili Trpanj bh. političarima mnogo manja od troškova njenog održavanja koje plaćaju građani.

Objavljeno 09. 7. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke