Spaljena droga tržišne vrijednosti 20 miliona maraka

21.02.2013
Print Friendly

U Termoelektrani Gacko je spaljena droga teška preko jednu tonu čija ulična vrijednost prelazi 20 miliona KM. (Foto: CIN)

Droga oduzeta u pravosnažnim sudskim postupcima koji su u zadnjih devet godina vođeni pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) uništena je danas u Termoelektrani Gacko. Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom u Gacku, droga je teška jednu tonu, 15 kilograma i 722 grama te doseže uličnu vrijednost i do 20 miliona maraka. U Termoelektrani je spaljeno 903,5 kilograma kanabisa, 99,5 kilograma heroina, 9,5 kilograma kokaina, skoro 3,2 kilograma amfetamina i 23 tablete ekstazija.

Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH), rekao je kako ova akcija pokazuje da niko nije iznad zakona i da nema nedodirljivih. On je rekao da je u prvih devet mjeseci ove godine SIPA provela međunarodne akcije u kojima je zaplijenjeno 63,5 kilograma različitih narkotika.

Fahrudin Radončić, novi ministar sigurnosti BiH i Goran Zubac, direktor SIPA-e započeli su uništavanje zaplijenjene droge. (Foto: CIN)

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je prisustvovao uništavanju narkotika, rekao je da ovo uništavanje droge treba vratiti povjerenje u pravnu državu.

Na pres-konferenciji je rečeno da su aktivnosti u vezi sa uništavanjem droge trajale oko dva mjeseca i da je Termoelektrana Gacko izabrana zbog sofisticirane opreme, zahvaljujući kojoj ne bi trebalo biti posljedica po okolinu.

Riječ je o prvom javnom uništavanju opojnih droga, oduzetih u toku 54 sudska spora koji su pravosnažno završeni na državnom sudu od 2003. godine do danas. Komisija za uništavanje opojnih droga pri Ministarstvu sigurnosti BiH, po naredbi ovog suda, donijela je odluku o uništenju.

Zbog nepostojanja Pravilnika o čuvanju i uništenju oduzete opojne droge, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursor, pravosudne institucije godinama nisu uništavale oduzetu drogu u policijskim akcijama. Pravilnik je donesen u aprilu ove godine, iako je Zakon o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe droga, koji je predvidio donošenje Pravilnika, na snazi od februara 2006. godine. Zbog neblagovremenog donošenja Pravilnika, narkotici vrijedni desetine miliona maraka gomilaju se u podrumima, kancelarijama, sefovima i ormarima policijskih stanica, sudova i tužilaštava.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u maju 2008. godine upozorio da ne postoji jedinstvena, transparentna i efikasna procedura praćenja zaplijenjenih droga. Pravosudni sistem nema adekvatnu proceduru skladištenja droge, a zvaničnici nemaju tačne podatke o količini pohranjene droge u njihovim prostorijama.

Snimak analize i spaljivanja narkotika možete pogledati OVDJE.

Objavljeno: 13.12.2012. godine

Print Friendly
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke