SKUPŠTINA

Aida Čerkez

PREDSJEDNICA SKUPŠTINE

Aida Čerkez je rođena u Sarajevu 1962. godine. Magistrirala je u oblasti komunikologije i mirovnih studija. Radila je kao novinarka i šefica biroa Associated Press (AP) u Sarajevu 24 godine, a 2017. je postala urednica u istraživačkoj mreži Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Uključena je u rad CIN-a od njegovog osnivanja, a 2005. godine se pridružila Skupštini.

Mehmed Halilović

ČLAN SKUPŠTINE

Mehmed Halilović je stručnjak u oblasti medijskog prava i zakona. Više od tri decenije doprinosi razvoju medija u BiH kao novinar, a više od decenije je bio ombudsmen za medije u Federaciji BiH. Od 1978. do 1983. godine je bio stalni dopisnik „Oslobođenja“ sa Bliskog istoka sa sjedištem u Kairu. Pisao je članke i analize za vodeće novine iz: Švicarske, Švedske, Njemačke, Saudijske Arabije i UAE-a. Od 1994. do 1999. godine je bio glavni urednik lista „Oslobođenje“. Halilović je 1994. godine postao prvi predsjednik Nezavisnog sindikata profesionalnih novinara. Od 1996. do 1998. godine je bio predsjednik Odbora „Soros“ fondacije u Sarajevu. Učestvovao je na brojnim seminarima i radionicama za novinare i javne službenike u BiH i regionu. Aktivno je sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama o medijima, etici te novinarskom i profesionalnom obrazovanju. Skupštini CIN-a se pridružio 2013. godine.

Edward Ferguson

ČLAN SKUPŠTINE

Edward Ferguson je britanski državni službenik i diplomata. Trenutno je na službi pri Britanskoj ambasadi u Vašingtonu kao savjetnik ambasadora za odbrambena pitanja. Od 2014. do 2018. godine bio je ambasador Velike Britanije u BiH. Prije toga je obavljao različite dužnosti na visokim pozicijama pri Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, radeći kao šef Odjela za odbrambene strategije i prioritete, šef Odjela za afganistansku i pakistansku politiku te lični sekretar ministra odbrane. Diplomski studij Ferguson je završio na oksfordskom „Triniti koledžu“, a magistarski na „Londonskoj školi ekonomije“. Sa oduševljenjem je prihvatio poziv za članstvo u Skupštini CIN-a i sa strašću vjeruje u važnost nezavisnog novinarstva kao pokretača pozitivnih reformi u Bosni i Hercegovini. Skupštini CIN-a se pridružio 2019. godine.

Milenko Vočkić

ČLAN SKUPŠTINE

Milenko Vočkić je bio dugogodišnji urednik Radija „Slobodna Evropa“ za BiH. Novinarsku karijeru je započeo na Radiju „Sarajevo“ nakon završetka studija žurnalistike u Sarajevu. Od 1989. do 1995. godine bio je glavni i odgovorni urednik Radija „Sarajevo“. Kao prvi urednik Informativnog programa „BH radija 1“ 2001. godine je učestvovao u njegovom pokretanju i razvoju. Od 2007. do 2009. bio je direktor Televizije BiH. Učestvovao je na brojnim seminarima i konferencijama o medijima. Bio je predavač na Visokoj školi novinarstva „Media plan“. Dobitnik je više nagrada u oblasti radionovinarstva na prostoru bivše Jugoslavije. Skupštini CIN-a se pridružio 2013. godine.

Bodo Weber

ČLAN SKUPŠTINE

Bodo Weber je viši saradnik u Vijeću za demokratizaciju politike i u svom radu je fokusiran na područje zapadnog Balkana – njemačku i evropsku vanjsku i bezbjedonosnu politiku, transatlantske odnose, Ukrajinu i Tursku. Unutar područja zapadne demokratske politike on se specijalizirao za promociju vladavine prava, reformske programe i decentralizaciju. Također, radi kao politički konsultant za političke fondacije i međunarodne organizacije u Njemačkoj i na Balkanu. Tokom devedesetih je radio kao urednik u stručnom časopisu „Perspektiven“ (Frankfurt am Main) i bio član Upravnog odbora Bosnien Büro u Frankfurtu. Objavio je brojne članke te analitičke radove o temi politike EU-a i SAD-a na zapadnom Balkanu. Često je prisutan u regionalnim medijima. On je koautor dvije sigurnosne studije u vezi sa BiH te autor studije “Kriza univerziteta i perspektive mladih naučnika u Bosni i Hercegovini” koju je objavila Fondacija „Friedrich Ebert Stiftung“ u Sarajevu 2007. godine. Weber je magistrirao političke nauke na Univerzitetu „Johann Wolfgang Goethe“ u Frankfurtu na Majni. Živi u Berlinu. Skupštini CIN-a se pridružio 2020. godine.