Sedam godina za podizanje optužnice

17.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

Optuženi u slučaju „Eronet“ su oslobođeni zbog nedostatka dokaza i zastarijevanja djela.

Dragan Covic

Detalj sa suđenja Draganu Čoviću. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nijaz Mehmedbašić ne smatra svojom odgovornošću gubitak spora koji su vodili protiv Dragana Čovića i ostalih iz slučaja „Eronet“.

„Mi, ono što smo imali i koliko smo znali i koncipirali, stavili smo u optužnicu. Nije ni prva ni zadnja oslobađajuća presuda koja je donesena“, rekao je Mehmedbašić u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Dragan Čović, Marinko Gilja, Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović bili su osumnjičeni da su kao predstavnici Upravnog odbora i menadžmenta Javnog poduzeća HPT d.o.o. Mostar iskoristili svoj položaj da bi drugom pribavili korist u iznosu preko 10.000 KM. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) potvrdio je krajem marta ove godine oslobađajuću presudu Kantonalnog suda HNK-a u Mostaru.

Prema navodima iz presude, Tužilaštvo nije dokazalo ono što je optuženima stavilo na teret, a neki postupci koji bi se mogli okarakterizirati kao krivično djelo nisu tretirani optužnicom. Sud je pronašao da je u pojedinim slučajevima u ovom postupku došlo do zastare krivičnog gonjenja. Zastara je nastupila u septembru 2009. godine, a optužnica je sačinjena u januaru 2010. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon što je do zastare došlo.

Prema podacima do kojih je došao CIN, Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je krivičnu prijavu sa originalnom dokumentacijom prikupljenom tokom istrage imalo u januaru 2003. godine, odnosno sedam godina prije nego je optužnica podignuta.

Tužitelj Mehmedbašić kaže da je vrijeme potrošeno na dodatne provjere: „Provjeravalo se to nekoliko puta“. Kaže da je nekoliko tužitelja radilo na ovom predmetu. Prema tvrdnji Finansijske policije FBiH, koja je provodila istragu u ovom postupku, krivična prijava i dokumentacija koju su prikupili imala je dovoljno elemenata za podizanje optužnice. „Mada, poštujući zakonsku regulativu, o tome konačnu odluku donosi nadležno tužilaštvo“, navedeno je u dopisu koji je CIN-u uputio glavni inspektor Finansijske policije Zufer Dervišević.

Finansijska policija je u krivičnoj prijavi kao prvoosumnjičene navela Marinka Gilju i Dragana Čović. Gilju su sumnjičili za nanošenje štete Federaciji za najmanje 4,6 miliona maraka, kao i za krivotvorenje službenih isprava i knjiga. Čovića su teretili za zloupotrebu položaja, odnosno donošenje nezakonitih odluka o ustupanje osnivačkog uloga koji je u iznosu od 4,6 miliona maraka HPT d.o.o. Mostar imao u poduzeću Eronet. Na temelju te odluke, osnivački ulog je ustupljen firmama: Hercegovina osiguranje d.d. Mostar, Croherc AG d.j.o. Mostar i TGP Alpina Komerc d.j.o. Široki Brijeg sa kojima su sklopljeni ugovori o prodaji.

Tužitelj Mehmedbašić smatra da je institucija na čijem je on čelu, pokrećući istragu u ovom predmetu, „spriječila lopovluk, a to je da Eronet pređe u privatno vlasništvo.“

Zapravo, poništenje ugovora o prijenosu vlasništva Eroneta na privatne firme bilo je spor u drugom sudskom postupku, okončanom prije nego je optužnica podignuta, odnosno u februaru 2005. godine. Spor je pokrenula Vlada FBiH kao suvlasnik HPT-a.

Objavljeno 17.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke