Savjetnik doktora nauka nema fakultetsko obrazovanje

05.07.2013

Savjetnik doktora historijskih nauka Denisa Bećirovića je Armin Čolić, koji nema fakultetsko obrazovanje

Denis Becirovic

Savjetnik Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta, nema fakultetsko obrazovanje FOTO: CIN

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Armin Čolić, po struci elektrotehničar računarske tehnike i automatike, savjetuje Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta, koji je po struci doktor historijskih nauka. Čolić taj posao obavlja zadnjih sedam mjeseci.

Prema podacima iz Sektora za odnose sa javnošću državnog Parlamenta, posao savjetnika podrazumijeva davanje savjeta o svim pitanjima o kojima raspravlja Dom, kao i pružanje druge stručne i savjetodavne pomoći. Također, savjetnik obavlja i druge poslove po nalogu Bećirovića i njemu odgovara za svoj rad.

Čolić ne želi razgovarati o svom angažmanu i sposobnosti da odgovori zadacima. U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kaže da nema nadležnosti razgovarati sa medijima, a da Bećirović nije dostupan za razgovor.

Savjetnici su u rangu izabranih zvaničnika i prema Zakonu o državnoj službi BiH oni ne moraju imati fakultetsko obrazovanje koje je obavezno za državne službenike. Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, kaže da imenovanje savjetnika nije u njihovoj nadležnosti. Savjetnici se ne biraju na osnovu natječaja, već na osnovu diskrecionog prava članova državnog Predsjedništva, predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministara i zamjenika te rukovodstva državnog parlamenta.

„Savjetodavno lice može u svakom momentu bez razloga i obrazlaganja razriješiti dužnosti savjetnika“, navodi Akšamija u dopisu.

Bećirović ima dva savjetnika. Uz Čolića, funkciju njegovog savjetnika ima i Damir Porobić, koji je ujedno i šef kabineta. On je po struci diplomirani inžinjer informacionih tehnologija.

CIN je uradio istraživanje o savjetnicima imenovanim u institucijama na razini države i entiteta. Prema postojećim zakonima, savjetnici koji se imenuju u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine moraju imati univerzitetsko obrazovanje i petogodišnje radno iskustvo. Međutim, revizori su pronašli da se ta pravila ne poštuju u svim institucijama. CIN je pronašao da je sa srednjom stručnom spremom angažirana i savjetnica za nevladine organizacije u uredu Svetozara Pudarića, potpredsjednika FBIH.

Objavljeno 05. 7. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


 • Anes says:

  Zašto i ti Denise ?! Žasto si dio ekipe koja ruši sve…. Žasto baš ti….

 • dodatak says:

  Evo i jedan dodatak.

  Prvi savjetnik je Damir Porobić, a drugi Armin Čolić. Ova dva mladića su od ranije prijatelji iz Tuzle. Otac Damira Porobića je Maid, direktor panonskih jezera u Tuzli. Postavljen je na funkciju od Jasmina Imamovića načelnika Tuzle (SDP). Maid također preko 20 godina u privatnom vlasništvu drži klub u Domu Mladih koji bi trebao pripadati mladima. Dom Mladih također vlada jedinim kinom u Tuzli, koje radi povremeno, prema njihovom nahođenju. Dom Mladih i Panonika, također upravljaju jedinim gradskim festivalom u Tuzli, što je dovelo do gašenja mnogih drugih kulturnih događaja. Sve u svemu, kompletno vladaju kulturnim i noćnim životom u Tuzli, a ne postoje mediji koji su ikad ovo stavili pod lupu.

 • Ime says:

  Dođoh na ovu stranicu, vidjeh što nikad vidio nisam, poražen sam do srži, pa gdje ovo živim?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke