Revizija izdanih licenci

27.11.2007
Print Friendly, PDF & Email

Dan nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio kratku priču o sumnjivom licenciranju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj (RS), premijer Milorad Dodik je obustavio dalje licenciranje i naredio reviziju do sada izdanih licenci.

Novinari CIN-a su otkrili da su zaposleni u Ministarstvu prosvjete RS-a licence dijelili na osnovu poznanstava i rodbinskih veza. Kršili su pravila koja su sami donosili i licence izdavali po vlastitom nahođenju.
„Revizija licenciranih visokoškolskih ustanova, u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju, biće provedena do februara 2008. godine“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS. Imajući u vidu praznike u decembru i januaru, taj rok je veoma kratak.

Također je navedeno da će pomoć pružiti Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta „koji treba da bude ubrzo formiran“. U nedavnom intervjuu ministar je novinarima CIN-a rekao da se nije prijavilo dovoljno kvalitetnih kandidata kako bi se oformio Savjet, kao što je zakonom predviđeno.

Objavljeno: 28.11.2007. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke