Raspisani Opći izbori u BiH

05.05.2010
Print Friendly, PDF & Email

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opće izbore u BiH za 3. oktobar ove godine.

Građani BiH sa pravom glasa birat će članove Predsjedništva BiH, parlamenata BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, te skupštine kantona u FBiH. Na ovim izborima bit će birani i predsjednik i potpredsjednici RS.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima dat je rok do 21. maja da podnesu prijave za izbore.

Predsjednica CIK-a Irina Hadžiabdić rekla je u srijedu da će nakon prijave ove institucija raditi na ovjeri političkih stranaka i nezavisnih kandidata za što je predviđen rok do 5. juna.

U registru CIK-a evidentirana su 3.120.778 birača. Oni koji žive izvan BiH moći će glasati u 22 zemlje u kojima će u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništava biti otvoreno 28 glasačkih mjesta. Birači iz inostranstva će moći glasati i poštom.

Hadžiabdić je rekla da će provođenje ovih izbora koštati preko 12.6 miliona KM. Iz proračuna državnih institucija bit će izdvojeno oko 8,5 milijuna KM, a iz proračuna općina oko 4 milijuna KM.

Na izbore neće moći izaći stranke koje nisu podnijele financijske izvještaja i funkcioneri kojima je izrečena pravosnažna presuda prema Zakonu o sukobi interesa.

Za više informacija:

Objavljeno: 5. 5. 2010. godine

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke