Ramo Brkić i sutkinja Azra Miletić uhapšeni zbog mita

26.02.2015
Print Friendly, PDF & Email

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić te Ramo Brkić i Senad Šabić uhapšeni su zbog sumnje u uzimanje odnosno davanje mita.

Ramo Brkić

Brkiću je djelimično poništena prvostepena presuda. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sutkinja Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić uhapšena je zbog sumnje da je primala mito, a Ramo Brkić i Senad Šabić za davanje mita, priopćeno je iz državnog Tužilaštva. Protiv Brkića i Šabića se vodi krivični postupak pred Žalbenim vijećem, kojim Miletić predsjedava.

Ramo Brkić, bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona, prvostepenom presudom, izrečenom u decembru 2013., bio je osuđen na 11 godina zatvora i proglašen krivim za organizovani kriminal, proizvodnju i prodaju droge, te zloupotrebu položaja. Na zatvorsku kaznu od deset godina Šabić je bio osuđen zbog proizvodnje i prodaje droge, te davanja mita.

Prvostepene presude protiv Brkića i Šabića djelimično je ukinulo Žalbeno vijeće Suda BiH, te naložilo da se sudski postupak ponovi. 

Postupak protiv Brkića pokrenut je nakon policijske akcije Kastel, koju je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA provela u decembru 2010. godine. U okviru te akcije uhapšena je 41 osoba.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je dokumentarni film „Policajci i(li) kriminalci“ u kojem su objavljeni dokumenti i svjedočenja o trgovini drogom, te posredovanju u zapošljavanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko sankog kantona.

Objavljeno 26. 2. 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke