Radeljaš i Hadžić oslobođeni optužbi

31.01.2019
Print Friendly, PDF & Email

Eseda Radeljaša i Damira Hadžića je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio optužbi u vezi sa dodjelom zemljišta u općini Novi Grad. Prema drugoj optužnici, Radeljaš je osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora jer je novac za finansiranje svoje stranke prebacio na privatni račun.

Radeljaš

Radeljaš neće služiti kaznu zatvora od dvije godine, budući da je u pritvoru proveo dvije godine i mjesec dana (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Kantonalni sud u Sarajevu je danas donio presudu prema kojoj su političar Esed Radeljaš, bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić, uposlenici Općine Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u vezi sa dodjelom zemljišta i isplatom milionske odštete.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je teretilo Radeljaša za davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja. Njemu je Općina Novi Grad 2006. godine dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići za koje je on platio naknadu od oko 51 hiljadu KM. Budući da na tom zemljištu nije izgradio poslovni objekat, što mu je bila ugovorna obaveza, ono mu je oduzeto 2010. godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet.

Hadžića i šefa Odsjeka za imovinskopravne poslove Čauševića teretilo je za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, dok je Hadžićevu pomoćnicu Horo teretilo za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prema optužnici, oni su zajedno sa Nedžadom Kapetanovićem, preminulim općinskim pravobraniocem, omogućili da se Radeljašu isplati milionska naknada.

Kantonalni sud je prema drugoj optužnici Radeljaša osudio na dvije godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca. On je osuđen, budući da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od početka 2013. do kraja 2014. godine prebacio skoro 115 hiljada maraka iz kantonalnog budžeta na svoj privatni račun. Iako je ovaj novac bio namijenjen za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) čiji je bio predsjednik, Radeljaš ga je iskoristio za otplatu dugoročnog kredita u Sparkasse Bank.

Njemu je za naredne dvije godine izrečena zabrana vršenja poslova na pozicijama u upravi i državnoj vlasti gdje može doći do upotrebe javnog novca, a BOSS-u je dužan isplatiti novac koji je uzeo.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao o Radeljaševom sticanju nekretnina u Sarajevu i Ustikolini. On je dio te imovine stekao prevarama zbog čega su njegovi bivši poslovni partneri protiv njega podnijeli tužbe Općinskom sudu u Sarajevu.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke