Pružanje informacija naporan posao za bh. institucije

28.09.2017
Print Friendly, PDF & Email

I 15 godina nakon usvajanja zakona o slobodi pristupa informacijama na svim nivoima u BiH, službenici institucija i dalje smatraju da je rad u skladu s njima sporedna stvar.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) svake godine pošalju više od 1.000 zahtjeva za slobodan pristup informacijama tražeći, najčešće, podatke o načinu trošenja javnog novca. U većini slučajeva institucije izbjegavaju dati odgovore pa borba za informacije traje mjesecima.

Jedno od najčešćih opravdanja za nedostavljanje informacija je da prikupljanje podataka iziskuje puno vremena, te da službenici institucija imaju važnijih poslova.

Zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH i entitetima su usvojeni 2000. i 2001. godine, s ciljem da se informacije koje su pod kontrolom javnih institucija učine dostupnim svim građanima. Prema zakonima, te informacije predstavljaju značajno javno dobro i pristup njima potiče transparentniji i odgovorniji rad institucija.

CIN je zahvaljujući zakonima o slobodi pristupa informacijama samo u prošloj godini dokazao zloupotrebu skoro pola milijarde maraka javnog novca. Tokom prošle i ove godine na osnovu istraživanja CIN-a pokrenuto je osam istraga, smijenjena su tri funkcionera a pet ih je uhapšeno.

Danas se obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama.

Objavljeno 28. 9. 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke