Predsjednik FBiH optužen za nezakonita pomilovanja

27.11.2013
Print Friendly, PDF & Email

Državno tužilaštvo tereti Živka Budimira i još šest osoba za pomilovanje osuđenih za ubistva, porezne utaje, trgovinu drogom i druga krivična djela.

Živko Budimir

Budimir je, prema navodima optužbe, sam ili uz pomoć drugih optuženih, samoinicijativno ili na intervenciju političara i kriminalaca potpisivao pomilovanja. (FOTO: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je danas podiglo optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira i još šest osoba.

Osim Budimira optuženi su i: njegov savjetnik Petar Barišić, federalni ministar pravde Zoran Mikulić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH Saud Kulosman, predsjednik Komisije za pomilovanja Hidajet Halilović, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Željko Asić te Armin Kulovac.

Optužnica tereti Budimira da je osuđenike za različita krivična djela na nezakonit način pomilovao, oslobađao od zatvorskih kazni te ih brisao iz krivične evidencije.

Budimir je, prema navodima optužbe, sam ili uz pomoć drugih optuženih, samoinicijativno ili na intervenciju političara i kriminalaca potpisivao pomilovanja.

Među pomilovanim su osuđenici za: ubistva, pokušaje ubistava, porezne utaje, trgovinu drogom, kao i višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje su bile u bjekstvu i osobe koje su čekale ne izdržavanje kazni.

Optužnicom protiv Živka Budimira i ostalih obuhvaćeno je 27 pomilovanih osoba, među kojima su: Mersed Hadžić Švicarac, Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček i Alija Delimustafić.

Prema ranijim navodima Tužilaštva BiH, Budimir je dobio mito od 40.000 eura za pomilovanje Merseda Hadžića, zvanog Švicarac.

Hadžić je bio osuđen na dvije i po godine zbog ubistva, a pomilovan je u augustu 2012. godine, nedugo nakon početka izdržavanja kazne. Također, Državno tužilaštvo tvrdi da je ministar Zoran Mikulić od Komisije za pomilovanja tražio da donese pozitivno mišljenje za pomilovanje Hadžića, iako je ona ranije bila protiv pomilovanja.

“Ja ni jednog trenutka nisam pokušao osporiti da je bilo prema meni intervencije, zamolbi da se pomogne određenim ljudima, ali to nije protuzakonito. To je lobiranje“, rekao je Budimir u ranijem razgovoru za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i dodao da je uvažio molbe koje su se odnosile na socijalno ugrožene osuđenike. Budimir je negirao da je uzimao novac za pomilovanja.

Predsjednik Federacije BiH je uhapšen 26. aprila 2013. godine, a iz pritvora je pušten mjesec dana kasnije. Budimiru i ostalim optuženim se na teret stavljaju sljedeća krivična djela: zloupotreba službenog položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

Budimirov advokat Ragib Hadžić je danas za CIN izjavio da još nije pročitao optužnicu, ali da je odbrana konačno zadovoljna što je slučaj došao do suda.

Budimir je, također, prema navodima Tužilaštva BiH, potpisnik pomilovanja osobama koje su za ista krivična djela već bile pomilovane. Prema istraživanju CIN-a, najmanje tri osobe su od Budimira dobile pomilovanje za djelo za koje su već bile pomilovane. Riječ je o bivšem predsjedniku Vlade Tuzlanskog kantona Hazimu Vikalu, bivšem ministru Policije BiH Aliji Delimustafiću i bivšoj službenici Općinskog suda u Čapljini Ireni Obradović.

Objavljeno 27. 11. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke