Predložena promjena Zakona o javnim nabavkama BiH

30.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

Usvoji li Parlament promjene, bit će povećana naknada za pokretanje žalbenog procesa.

vijece ministara

Sjednica Vijeća ministara (Foto: Služba za informisanje Vijeća ministara BiH)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je predložene promjene Zakona o javnim nabavkama prema kojima će biti povećana taksa žalbenog postupka. Prema sadašnjoj praksi, kompanija koja pokreće žalbeni postupak zbog tendera plaća taksu do 50 KM, zavisno od vrste postupka. Novim prijedlogom naknada za pokretanje žalbenog postupka iznosi od 500 do 25.000 KM. To zavisi od procijenjene vrijednosti nabavke. Ukoliko nije poznata vrijednost nabavke, naknada žalbenog postupka iznosit će 2.000 KM. Naknada se uplaćuje u korist budžeta institucija BiH. Novac bi ostao u budžetu, ukoliko bi se u postupku pokazalo da žalba nije osnovana.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da se promjene uvode kako bi se smanjio broj neosnovanih žalbi i ubrzao žalbeni postupak u slučajevima koji su osnovani. Rajko Kecman iz Tendera, udruženja građana koje prati proces javnih nabavki u BiH, kaže da je ovo visok iznos za žalbeni postupak, navodeći da u nekim slučajevima kompanije moraju pisati više žalbi za isti tender.

Predložene izmjene bi se trebale brzo naći pred poslanicima Parlamentarne skupštine BiH. Iz udruženja Tender i Antikorupcijska mreža u BiH (ACCOUNT) su uputili otvoreno pismo u kojem predlažu parlamentarcima da ne usvoje promjene. U pismu navode da su predložene takse visoke i da takav prijedlog nije u funkciji borbe protiv korupcije u javnim nabavkama. U pismu navode da se može desiti da paušalna taksa od 2.000 KM bude veća od vrijednosti ugovora. Praksa je pokazala da često ugovori bez navedene vrijednosti budu ugovori male vrijednosti.

Za žalbene postupke u javnim nabavkama zadužen je Ured za razmatranje žalbi BiH. Prema podacima ovog ureda, u prošloj godini zaprimiljeno je 2.165 žalbi na javne nabavke. Ured nije uspio riješiti samo 32 žalbe. Po osnovu taksi za pokretanje žalbenog postupka u prošloj godini je u trezor uplaćeno oko 73.000 KM.

Ured za razmatranje žalbi pripremio je godišnji izvještaj o radu koji će se pred poslanicima državnog parlamenta naći idućeg tjedna. U izvještaju je navedeno da su pokrenute krivične prijave za kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH u iznosu od 4,7 miliona maraka.

Prijave su podnesene nadležnim kantonalnim tužilaštvima protiv: Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Bihać i Zapadnohercegovačke županije te javnih poduzeća: Radnik iz Zavidovića, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i poduzeća Vodovod i kanalizacija Srebrenik, ali i protiv Ministarstva odbrane BiH.

Objavljeno 30.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke