Pranje novca u mesnoj industriji

03.07.2013
Print Friendly, PDF & Email

Pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju od firmi povezanih sa preduzećem „Lijanovići“ d.o.o

Jerko Ivankovic Lijanovic

(Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Zbog sumnje na pranje novca, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su akciju kodnog naziva „Meso“. Iz SIPA-e je potvrđeno da se po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) od više pravnih i fizičkih osoba privremeno oduzima poslovna dokumentacija.

Akcija se provodi na temelju Izvještaja o postojanju sumnje da je više preduzeća i osoba izbjegavanjem plaćanja poreza oštetilo državni budžet za nekoliko miliona maraka, o čemu je CIN izvještavao ranije.

Izvještaj je krajem marta ove godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) proslijedila Državnom tužilaštvu. U izvještaju UIO BiH se iznosi sumnja da su firme MI-MO Mostar, „Mesna industrija Farmer“ Široki Brijeg, „Farmko“ Široki Brijeg, Z.D.I. „Produkt“ Široki Brijeg i „Laktat“ Posušje, izbjegavajući platiti porez na dodanu vrijednost, oštetile državni budžet za više miliona maraka.

Te su firme, kako se zaključuje u Izvještaju UIO BiH, povezane sa preduzećem „Lijanovići“ iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković-Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Federacije BiH.

Inspektori UIO BiH su ovih pet firmi povezali sa preduzećem „Lijanović“ na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice sa opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina sa kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija „Lijanović“ potpisivala sa osumnjičenim firmama.

Inspektori sumnjaju da preduzeće „Lijanović“ d.o.o. vrši osnivanje pravnih lica koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Nakon što bi jedna od osnovanih firmi napravila dug po osnovu poreza, prestajala bi sa radom. Potom bi se osnivala nova firma, a scenario bi se ponavljao. Kako te firme nisu raspolagale vlastitom imovinom, UIO ne mogao izvršiti prinudnu naplatu duga.

U akciji su angažovani inspektori UIO BiH i SIPA-e.

Objavljeno 03. 7. 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke