Potrebno više novca za zbrinjavanje otpada

25.06.2018
Print Friendly, PDF & Email

Centar za istraživačko novinarstvo je prošle sedmice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli predstavio bazu podataka i rezultate istraživanja o poticajima u BiH.

Okrugli sto

Učesnici okruglog stola u Tuzli su raspravljali o opasnom otpadu koji je neadekvatno odlagan u ovom gradu. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je od 18. do 22. juna u Sarajevu, Mostaru i Tuzli održao okrugle stolove na kojima je predstavljena baza podataka o odobrenim poticajima u Bosni i Hercegovini (BiH), te rezultati istraživanja o zloupotrebama javnih sredstava.

Baza koju su novinari CIN-a kreirali sadrži podatke o skoro milijardu maraka poticaja koji su u periodu od 2011. do 2017. godine odobreni u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Dio ovog novca tokom proteklih godina trošio se netransparentno i bez adekvatne kontrole, pokazala su istraživanja CIN-a.

Uz predstavljanje istraživanja o poticajima na sva tri okrugla stola održani su paneli o problemima zbrinjavanja otpada u BiH na kojima su učestvovali predstavnici nadležnih institucija, ekoloških udruženja, revizori, inspekcija te veliki broj građana.

Učesnici su raspravljali o utrošenom novcu za zbrinjavanje otpada na sarajevskoj deponiji Smiljevići, problemima sa kojima se suočavaju građani Mostara, te o opasnom otpadu koji je neadekvatno odlagan u Tuzli.

Na ove probleme ukazao je CIN kroz svoja istraživanja i u kratkom filmu „Zemlja otrova“ .

Učesnici u sva tri grada su se složili da neadekvatno odlaganje otpada može ugroziti zdravlje stanovništva, te da to predstavlja veliku ekološku opasnost za BiH. Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, podsjetio je da je zagađenost okoline na šestom mjestu uzročnika smrti u BiH.

Predstavnici ekoloških udruženja i stanovnici naselja koja su najviše ugrožena zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada smatraju da vlasti nisu uradile dovoljno za zaštitu okoliša i stanovništva. S druge strane, predstavnici institucija kažu da je za to potrebno više novca.

„Ministarstvo okoliša ima plan upravljanja otpadom. Mi imamo dokumente ali da bi proveli te dokumente trebamo imati sredstva, ali tih sredstava nema“, rekla je Sanela Popović iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Okrugli stolovi su održani u okviru projekta „Jačanje kapaciteta civilnog društva u borbi protiv korupcije: Monitoring fiskalne transparentnosti” koji finansira Evropska unija.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke