Potpredsjednica Parlamenta FBiH optužena za prevaru

16.03.2016
Print Friendly, PDF & Email

Vesni Švancer se sudi zbog optužbe da je prodala tuđi stan, a novac zadržala za sebe.

Vesna Švancer

Vesna Švancer (Foto: soc.ba)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Pred Općinskim sudom u Zenici sudi se zbog prevare Vesni Švancer, potpredsjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužilo je Švancer je da je u maju 2013. vlasnici stana koji se nalazi u Zenici lažno prikazala da će u njeno ime stan prodati, a novac joj dati. Vlasnica stana joj je dala punomoć, nakon čega je Švancer prodala stan za 19.800 eura.

Novac od prodaje, kako se navodi u optužnici, nije dala vlasnici stana već ga je zadržala.

Suđenje u ovom slučaju počelo je prošle godine pred Općinskim sudom u Zenici. Narednog mjeseca bi trebala svjedočiti vlasnica stana.

U oktobru prošle godine Švancer je imenovana za potpredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ona je nakon Općih izbora održanih 2014. godine, kao članica Saveza za bolju budućnost (SBB) postala zastupnica u Paralamentu FBiH.

Švancer nije jedina politička funkcionerka optužena za prevaru sa nekretninama. Neki među njima su i osuđeni. Esed Radeljaš, sadašnji ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), 2005. godine pravosnažno je osuđen da je prodao tuđu zemlju, a novac zadržao za sebe.

Kaznu od godinu dana zatvora na koju ga je Vrhovni sud FBiH osudio, Radeljaš nikada nije izdržao zbog greške u imenu u sudskim dokumentima. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) istražio je i druge njegove prevare sa nekretninama.

Za prevaru 2007. godine je osuđen i Petar Đokić, sadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Njega je Apelacioni sud Brčko Distrikta osudio na tri mjeseca jer je prevarom oštetio “Telekom RS” za više od 30.000 KM.

Objavljeno 16. 3. 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke