Pogledajte dokumentarni film “Duhovi prošlosti”

19.09.2014
Print Friendly, PDF & Email

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su razgovarali sa preko stotinu žrtava rata.

Duhovi prošlosti

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Film “Duhovi prošlosti” je rezultat projekta pod naslovom „Otkrivanje ličnih sjećanja na rat i zatočeništvo: usmena historija BiH“ na kojem su novinari CIN-a radili prethodne dvije godine. Ovaj projekt je pokušaj suočavanja građana BiH sa prošlošću na društvenom i individualnom planu.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su, u okviru ovog projekta razgovarali sa preko stotinu žrtava rata.

Među njima je i 25 žena, od kojih su neke u ratu bile silovane ili na drugi način ponižavane i mučene.

Mnoge od njih nisu mogle otvoreno govoriti o mučnim iskustvima, pa nisu ni pristale na snimanje razgovora, dok su neke zamolile da se snimljeni intervjui ne objave.

Naše sagovornice pokušavaju živjeti normalnim životom, neke su u izbjeglištvu, daleko od mjesta zločina, neke se nikada nisu udale dok neke žive same nakon razvoda. Različitih nacionalnosti i godina, udaljene kilometrima, ove žene, od kojih su mnoge u ratu izgubile najbliže, dijele istu sudbinu.

Projekt bi trebao omogućiti stanovnicima BiH da bolje razumiju posljedice rata koje proživljavaju njihovi sugrađani te dovesti do podizanja svijesti o potrebi poštivanja nacionalnih i vjerskih prava svih naroda.

Objavljeno 19. 9. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke