Podignuta optužnica protiv Nedžada Kurtovića

15.07.2014
Print Friendly, PDF & Email

Kurtović je optužen da je u dogovoru sa bivšim komesarom Policije USK, Ramom Brkićem, počinio niz krivičnih djela, među kojima su trgovina drogom i davanje mita.

Nedžad Kurtović

Nedžad Kurtović je tokom ispitivanja 2010. godine u slučaju „Brkić“, Tužilaštvu BIH priznao sudjelovanje u kaznenim djelima. (Foto: Tužilaštvo BIH)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je protiv Nedžada Kurtovića (40), zvanog „Nedži“, iz Bihaća, optužnicu za niz krivičnih djela, među kojima trgovina drogom i davanje dara ili drugih oblika koristi. Kako se navodi u priopćenju za javnost ove pravosudne institucije, Kurtović se tereti da je bio član organizirane kriminalne grupe, zajedno sa tadašnjim komesarom Policije Unsko-sanskog kantona (USK), Ramom Brkićem, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 11 godina zatvora.

Prema optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Kurtović je s komesarom policije, uz novčanu naknadu, dogovarao neometan rad i pružanje policijske zaštite za osobe koje su proizvodile i trgovale drogom na području USK. Kurtović je posredovao u davanju mita komesaru Brkiću u iznosu od 15.000 KM, kako bi suspendovao nekoliko policijskih službenika, koji su profesionalnim radom i provođenjem istraga došli do saznanja o počinjenim kaznenim djelima. Komesar Brkić je te policajce i suspendovao.

U optužnici se navodi i da su osobe koje su se bavile proizvodnjom i neovlaštenim prometom opojnih droga na području USK i dalje u susjedne zemlje, davale optuženom Kurtoviću i komesaru Brkiću, iznose od 20.000 eura, kako bi se neometano time bavili.

Optuženi Kurtović, u okviru predmeta protiv Brkić Rame i dr., tijekom 2010. godine, prilikom ispitivanja u Tužiteljstvu BiH, priznao je svoje sudjelovanje u kaznenim djelima, što je u značajnoj mjeri doprinijelo provođenju istrage i podizanju optužnice protiv Rame Brkića.

Objavljeno 15. 7. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke