Podignuta optužnica protiv Hadžića i Radeljaša

27.12.2016
Print Friendly, PDF & Email

Radeljaš se tereti za pranje novca i davanje mita, a Hadžić za zloupotrebu položaja kojom je omogućio nezakonitu isplatu milionske odštete Radeljašu.

Damir Hadžić

Damira Hadžića Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Damira Hadžića, Jasmine Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića. Esed Radeljaš, nekadašnji vijećnik u sarajevskoj Općini Novi Grad, zastupnik i ministar, optužen je za pranje novca, davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Damira Hadžića, nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad i državnog ministra prometa i komunikacija, Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti. Ista djela se na teret stavljaju i bivšem općinskom pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću i šefu Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u Novom Gradu Jusufu Čauševiću. Jasmina Horo, koja je bila Hadžićeva pomoćnica, optužena je za zloupotrebu položaja i pranje novca.

„Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo terete se da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Općina Novi Grad je 2006. godine Radeljašu dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići, za šta je on platio oko 51 hiljadu KM naknade. Zemljište mu je dodijeljeno bez konkursa, protivno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost da mu se zemljište dodjeli potpisao je pravobranilac Kapetanović, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao.

Nakon što Radeljaš nije ispunio ugovorenu obavezu da na dodijeljenom zemljištu izgradi poslovni objekat, ono mu je oduzeto 2010. godine.

Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet. Za nezakonitu isplatu milionske odštete Radeljašu, Kantonalno tužilaštvo tereti Damira Hadžića.

U postupak određivanja odštete bio je uključen i Čaušević, a nalog za isplatu odštete potpisala je Horo. Ona je pola godine kasnije kupila stan od 110 kvadratnih metara, koji je blokirao Kantonalni sud u Sarajevu. Stan je, prema dokumentaciji kojom raspolaže CIN, platila 164 hiljade maraka.

Postupajući tužilac u optužnici je predložio Kantonalnom sudu u Sarajevu da produži pritvor za Hadžića, Radeljaša i Horo, te da im trajno oduzme nezakonito stečenu imovinu.

Objavljeno 27. 12. 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke