Podignuta optužnica protiv Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića

10.03.2017
Print Friendly, PDF & Email

Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije optuženi su za posredovanje pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH.

Amir Zukić

Amir Zukić je generalni sekretar SDA od 2005. godine. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Protiv visokih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu danas je podiglo optužnicu. Oni se terete za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Optuženi su još Esed Džananović, donedavni direktor u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“, Safet Bibić, uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Seid Fazlagić, vozač Amira Zukića te Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić.

Sarajlić i Kukić su potpredsjednici SDA, a optuženi su da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, te time, kako je saopćeno iz Tužilaštva, „počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem“.  

Zukić je generalni sekretar ove stranke. Njemu se na teret stavlja da je zajedno sa Bibićem, Trakom i Karavdićem organizovao grupu koja je pronalazila osobe spremne da plate za posao u „Elektroprivredi“.

„Nakon toga je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće“, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Sarajlić je aktuelni poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, a Zukić zastupnik u Federalnom parlamentu.

Objavljeno 10. 3. 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke