Oslobođen jedan od optuženih u predmetu protiv Rame Brkića i drugih

21.02.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ramo Brkić, bivši komesar policije USK. (Foto: CIN)

Adnan Alijagić, jedan od optuženih u predmetu koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) vodi protiv Rame Brkića i drugih, oslobođen je daljnjeg krivičnog gonjenja. Sudija Suda BiH Hasija Mašović je na današnjem ročištu kazala da je Tužilaštvo BiH zbog nedostataka dokaza odustalo od njegovog daljeg procesuiranja.

Tužilac Oleg Čavka je rekao da je Tužilaštvo BiH odustalo od sudskog procesa protiv Alijagića zato što nije ostvario nikakvu materijalnu korist od krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret. Alijagić je bio optužen za nezakonito posredovanje, odnosno za učestvovanje u nezakonitom zapošljavanju kandidata u Policiji Unsko-sanskog kantona (USK).

Na današnjem ročištu protiv Brkića i drugih saslušano je i šest svjedoka Tužilaštva koji su govorili o odnosima Nedžada Kurtovića i Rame Brkića, bivšeg komesara Policije USK-a. Kurtović je, također, jedan od svjedoka Tužilaštva koji je ranije svjedočio o proizvodnji droge u kojoj je i sam učestvovao. Svjedočenja su se odnosila i na opremanje hala u kojima se proizvodila droga.

Državno tužilaštvo je do sada postiglo trinaest sporazuma o priznanju krivice u predmetu koji se vodi protiv Brkića i još 22 funkcionera policije, uposlenika civilnih institucija i ostalih pojedinaca. Oni su optuženi za: organizovani kriminal, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te krivotvorenje isprava.

Sljedeće ročište bit će održano 19. decembra, za kada je najavljeno saslušavanje deset svjedoka.

Objavljeno: 5.12.2012. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke