Optužnica za zloupotrebu položaja u Brčkom

16.10.2015
Print Friendly, PDF & Email

Troje službenika Vlade Brčko distrikta optuženo je za zloupotrebu položaja s ciljem pribavljanja imovinske koristi bivšem predsjedniku Skupštine Milanu Tomiću.

Vlada Brcko distrikta

Protiv troje službenika Vlade Brčko distrikta je podignuta optužnica zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj, omogućivši korist bivšem predsjedniku Skupštine Milanu Tomiću. (Ilustracija: www.turistinfo-bd.com)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Tužilaštvo Brčko distrikta je danas objavilo da je podignuta optužnica protiv Nataše Đudurović, Siniše Jovanovića i Drage Stojića, službenika Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose u Vladi Brčko distrikta. Optužnica ih tereti da su zloupotrijebili svoj položaj, omogućivši raspolaganje građevinskim zemljištem tadašnjem visokopozicioniranom zvaničniku Skupštine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) saznaje da je riječ o Milanu Tomiću, bivšem predsjedniku Skupštine Brčko distrikta koji nema status optuženog u ovom postupku.

Tomić je novinarki CIN-a rekao da je ranije saslušavan kao svjedok te da je kao građanin kupio kuću i htio proširiti dvorište, za što je provedena kompletna procedura.

„Ja nisam ni promil kriv. Smatrao sam i danas smatram da ni službenici nisu. (…) Ja sam žestok borac protiv mita i korupcije“, dodao je.

Prema navodima optužnice, Drago Stojić je u februaru 2009. godine kao viši stručni saradnik u Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose Vlade Brčko distrikta izradio i potpisao dva dokumenta koji su u suprotnosti sa pravilima urbanističke struke, a kojim je omogućeno proširenje parcele Milana Tomića i njegove supruge na dio parcele koja je vlasništvo druge osobe.

Sinišu Jovanovića, tadašnjeg šefa Pododjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša, i Natašu Đudurović, bivšu šeficu Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose, Tužilaštvo tereti za ovjeravanje i potpisivanje akata za koje su znali da su u suprotnosti sa urbanističkim planom i pravilima struke.

Ovime je, navedeno je u optužnici, Tomićeva parcela na štetu njegovog komšije proširena za 40 metara kvadratnih.

„Ta imovinska korist je toliko beznačajna, šta se radi sve u okruženju ovdje, da je to pomalo smiješno“, rekao je Tomić.

Osnovni sud Brčko distrikta je potvrdio optužnicu.

Odjel za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose Vlade Brčko distrikta i ranije se dovodio u vezu sa zloupotrebama položaja službenika. U proljeće 2007. godine je supervizor za Brčko Raffi Gregorian smijenio Oliveru Lugonjić, tadašnju šeficu Pododjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine, te Ljerku Korjenić i Slađanu Mitrović, službenice Odjela, jer su koristile funkcije za privatne interese.

Među smijenjenim osobama je bio i Ismet Dedejić, tadašnji savjetnik gradonačelnika koji je ranije bio šef Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose.

U 2014. godini Dedejiću je dozvoljeno da može obavljati dužnosti u javnoj instituciji Brčko distrikta pa je on od 2015. godine ponovo šef Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose.

On je za CIN rekao da je Odjel zvanično obaviješten o optužnici te da će u skladu sa Zakonom o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta optuženi biti suspendovani do okončanja postupka.

Objavljeno 16. 10. 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke