Određen pritvor Kemalu Čauševiću

20.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Sud BiH odredio je pritvor Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru UIO BiH, zbog mogućnosti bjekstva, skrivanja dokaza i uticaja na svjedoke.

Hapšenje Kemala Čauševića

Policajci SIPA-e privode Kemala Čauševića (Foto: SIPA)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je odredio jednomjesečni pritvor Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Pritvor je određen i za još osam osoba koje su uz Čauševića uhapšene u policijskoj akciji „Pandora“.

Pored Čauševića, u pritvoru će ostati: pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović i njegov brat Zoran, Janko Jovanović i Milanko Nikić, sadašnji i bivši šef carinske ispostave Bosanski Brod, Miroslav Kragulj, rukovodilac Graničnog prelaza Donja Gradina, Enisa Imširović i Jusuf Ćosović, uposlenici firmi Novko Prom iz Brčkog i Kodra iz Kiseljaka, te Anes Sadiković, protiv kojeg se zbog istih krivičnih djela pred Sudom BiH vodi drugi postupak.

Mjere pritvora su određene zbog opasnosti od bjekstva, te bojazni da bi ove osobe boravkom na slobodi ometale istragu uništavanjem ili sakrivanjem dokaza i uticale na svjedoke i saučesnike.

U sklopu policijske akcije „Pandora“ u protekla dva dana uhapšene su 54 osobe, zbog sumnje da su godinama činili više koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Državni tužilac Dubravko Čampara rekao je na ročištu za određenje pritvora da je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, od njenog nastanka, postojala organizovana grupa koja je činila štetu od oko dvije milijarde maraka godišnje. „Određeni uvoznici tekstilne robe su imali povlašteni položaj u saradnji sa Kemalom Čauševićem“, rekao je Čampara.

Tim uvoznicima su, prema njegovim riječima, priznavane fiktivne fakture ili su one smanjivane. Novac koji je ostajao od neplaćenih dadžbina dijelio se sa Čauševićem. „Nakon što je on otišao, to je preuzeo Zdravko Cvjetinović. Njihova imovina se u tom periodu povećala. To je enormno bogatstvo. Takva imovina se ne može steći platama, već samo na nezakonit način“, rekao je Čampara.

Dug za neplaćeni PDV i carine u BiH, iznosi oko 300 miliona KM, za koji iznos je uskraćena država, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Čauševićev branilac, advokat Asim Crnalić je rekao da je njegov branjenik, od kad je počeo raditi, iz legalnih izvora zaradio 1,8 miliona maraka.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je istražio imovinu Kemala Čauševića i pronašao da posjeduje devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta u vrijednosti većoj od milion maraka, koje nije mogao ostvariti tadašnjih prihodima. Nakon objave teksta, Sud BiH je Čauševiću blokirao jedanaest nekretnina. U rješenju Suda tada je navedeno da se protiv njega vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Kako se navodi u priopćenju Tužilaštvo BiH, istraga u ovom slučaju obuhvatit će UIO BIH i velike porezne dužnike za PDV kao što se entitetske direkcije za robne rezerve i druga preduzeća i ustanove.

Objavljeno 20. 6. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke