Obustavljena istraga protiv braće Samardžija

24.03.2014
Print Friendly, PDF & Email

Državno tužilaštvo je odustalo od istrage protiv braće Gorana i Zorana Samardžije, osumnjičenih da su preko švicarske firme Dunmorr Group AG organizovali prevaru i oštetili stotine državljana Evropske unije.

Dunmorr hapšenje

Hapšenje uposlenika Dunmorra u Banjoj Luci u julu 2012. godine. (Foto: Nezavisne novine)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) obustavilo je istragu vođenu protiv braće Gorana i Zorana Samardžije, vlasnika kompanije Dunmorr Group AG, i 67 zaposlenika ove firme. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva doznaje da se i dalje vodi istraga protiv nekolicine osoba koje se dovode u vezu sa ovom firmom.

Firma Dunmorr Group AG je smještena u Cirihu. U Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću imala je mrežu pozivnih centara (call centar). Policija sumnja da se preko ovih call centara trgovalo dionicama na Njemačkoj berzi i da je skoro 160 zaposlenika svakodnevno iz BiH pozivalo građane Evropske unije, lažno se predstavljajući na njemačkom jeziku i obećavajući im brzo bogaćenje dionicama na berzi.

Dunmorr SarajevoPredstavništvo u Sarajevu je zatvoreno nakon policijske akcije (Foto: CIN)

Zbog toga je sredinom jula 2012. godine Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-om Republike Srpske izvela akciju kodnog naziva „Perač“. Tada je u predstavništvima Dunmorra u BiH uhapšeno više od 80 uposlenika zbog sumnje na organizovani kriminal, utaju poreza, pranje novca i prevaru. Hapšenje su izbjegli direktor Predstavništva Željko Nikolić i braća Samardžije, jer se u tom trenutku nisu nalazili na prostoru BiH.

Policija je ispitala osumnjičene i predala ih u nadležnost Tužilaštva BiH koje je odredilo pritvor Denisu Zahoviću, zamjeniku direktora Dunmorra, te Irfanu Bidževiću, jednom od uposlenika, jer je postojala opasnost od bijega. U pritvoru su ostali do oktobra 2012. godine kada su uz jamčevinu od 50.000 KM pušteni, ali uz mjere zabrane. U BiH je za Željkom Nikolićem bila raspisana potjernica. Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

CIN doznaje da su osumnjičeni u toku ispitivanja u Tužilaštvu BiH negirali da su braća Samardžije upravljala Dunmorrovim poslovnicama u BiH. Svi osim Nikolića i Zahovića su rekli da ne poznaju braću Samardžije. Nikolić je u Tužilaštvu rekao da ne poznaje lično braću, ali „se sjeća da je vidio u papirima da je Samardžija Zoran jedan od akcionara firme u Cirihu“.

Zahović je izjavio da ne poznaje Zorana Samardžiju te da je Gorana upoznao u Beogradu kao zastupnika firme Mansory u kojoj je bio zainteresovan da radi. On je, također, rekao da Samardžije nisu dolazile u Sarajevo.

Novinari CIN-a doznaju da je postupajuća tužiteljica Dragica Glušac na osnovu ovih svjedočenja i činjenice da se Goran i Zoran Samardžija ne vode kao odgovorna lica u Registru predstavništva stranih lica u BiH u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaključila da ne postoje dokazi koji bi povezivali Samardžije sa Dunmorr Group AG u BiH.

 Dunmorr Registar Izvod iz Registra privrednih subjekata koji potvrđuje da je Goran Samardžija većinski vlasnik firme Dunmorr Group AG (foto: CIN)

Međutim, u Registru privrednih subjekata u Švicarskoj stoji da je Zoran Samardžija postao član Upravnog odbora ove firme 2009. godine, a krajem 2010. godine njegov brat Goran je uložio u firmu više od milion švicarskih franaka i tako postao njen većinski vlasnik.

Istragu protiv uposlenika u Sektoru marketinga ove firme tužiteljica Glušac je obustavila jer su svi posvjedočili da su samo predstavljali svoju firmu, šaljući prospekte potencijalnim klijentima. Iz toga je zaključila da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potkrijepili sumnju da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Iako je policija u toku istrage došla do dokaza koji pokazuju da je Goran Samardžija kontaktirao Upravu predstavništva Dunmorr u BiH i da je dolazio u Sarajevo, Tužilaštvo to nije uzelo u razmatranje.

Prema podacima do kojih je došao CIN, u toku prvog ispitivanja u FUP-u privedeni uposlenici su izjavili da je Goran u maju 2012. godine smijenio Denisa Zahovića sa mjesta zamjenika direktora i na njegovo mjesto postavio Irfana Bidževića. Zbog te odluke su se radnici pobunili, nakon čega je Goran došao u sarajevski Dunmorr te rekao radnicima da je on gazda i da ih on plaća.

U novembru 2013. godine Sud BiH je donio rješenje kojim se Zahoviću, Bidževiću, Nikoliću i još peterici osumnjičenih ukidaju mjere zabrane koje su podrazumijevale zabranu sastajanja sa određenim osobama, posjećivanje prostorija Dunmorr Group, napuštanje mjesta prebivališta i putovanja. U Rješenju Suda BiH se navodi da su mjere zabrane ukinute jer je Tužilaštvo BiH navelo da su istražne radnje pri kraju, odnosno da je ostalo da se izvrši vještačenje 200 zaplijenjenih kompjutera i da pristignu rezultati međunarodne pravne pomoći, na šta osumnjičeni ne mogu vršiti utjecaj.

Dunmorr sjedište u CirihuSjedište Dunmorr Group u Cirihu, Švicarska (Foto: Christian Bütikofer, Handelszeitung)

Zahitović, Bidžević i Nikolić su i dalje pod istragom. Pod istragom je i Salem Mujkić, suspendirani pripadnik Policijske stanice Centar u Sarajevu koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja jer je pružao zaštitu vlasnicima Dunmorr Group, dok su oni boravili u Sarajevu. On nije želio razgovarati sa novinarima CIN-a.

Centar za istraživačko novinarstvo je u septembru 2012. godine objavio priču „Balkanski trgovci dionicama ugrozili Njemačku berzu“ u kojoj je istražio djelovanje firme Dunmorr Group, analizirajući desetine dokumenata, razgovarajući sa žrtvama prevare i bivšim uposlenikom ove firme.

Call centri ove firme u BiH su zatvoreni. Odluka tužioca za ovaj predmet trebala bi biti donesena u narednih nekoliko mjeseci.

Objavljeno 24. 3. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke