Novinarka CIN-a dobitnica nagrade Reuters Fondacije

21.02.2013
Print Friendly, PDF & Email

Mirjani Popović nagradu uručuje Andy McGuffie, predstavnik Evropske unije koja je finansirala projekt edukacije novinara pod nazivom „Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini“. (Foto: CIN)

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mirjana Popović i novinar Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Vladimir Bekić osvojili su nagradu Reuters Fondacije iz Londona. Takmičenje je organizirano u sklopu dvogodišnjeg projekta koji su provodili Reuters Fondacija i Fondacija Mediacentar iz Sarajeva, pod nazivom „Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini“.

Novčane nagrade u vrijednosti od po 1.500 eura je danas u ime Evropske unije (EU), međunarodne organizacija koja je finansirala ovaj edukativni projekt, u Sarajevu dodijelio Andy McGuffie.

U saopćenju iz Mediacentra je navedeno da je cilj projekta bio ojačati kapacitete bosanskohercegovačkih medija u izvještavanju o korupciji, kroz dodatno obrazovanje novinara iz štampanih, elektronskih i online medija iz cijele Bosne i Hercegovine. Treninge su provodili novinari iz Reutersa i certificirani treneri iz redakcija bh. medija.

Vladimir Bekić, novinar RTRS-a je dobio nagradu za TV prilog o korupciji a Mirjana Popović, novinarka CIN-a za priču u kojoj je izvještavala o nezakonitostima zapošljavanja službenika u državnim institucijama. (Foto: CIN)

Uz Popović i Bekić, petodnevne treninge je prošlo oko 40 novinara iz bh. medijskih kuća, a članovi žirija za odabir pobjedničkih priča su bili Reutersov trener Mary Ellen Barker i lokalni trener Rubina Čengić.

Bekić je dobio nagradu za TV prilog o korupciji a Popović za priču u kojoj je izvještavala o nezakonitostima zapošljavanja službenika u državnim institucijama.

Priča govori o tome da se konkursi za državne službe objavljuju samo da se zadovolji forma, a da su ta mjesta za koja je oglas otvoren već popunjena radnicima koji su u institucije zaposleni na osnovi privremenih ugovora za koje nije bilo konkursa“, kaže Popović.

Popović je članica CIN-a od jula 2010. godine. Prethodno je radila za Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija te sarađivala sa dopisništvom BBC-a za Balkan, beogradskim nedjeljnikom „Vreme“ i nekoliko regionalnih radiostanica. Diplomirala je na Odsjeku za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala demokratiju i ljudska prava na Sarajevskom univerzitetu.

Projekt o zapošljavanju u državnoj službi u sklopu kojeg je objavljena i Mirjanina priča nalazi se na stranici CIN-a.

Nagrada Reuters Fondacije jedna je u nizu nagrada koje su novinari CIN-a dobili u toku višegodišnjeg novinarskog rada. Prošle godine dobili su međunarodnu nagradu za socijalno angažovano novinarstvo koju je dodijelila Fondacija Robert F. Kennedy sa sjedištem u Firenci, nagradu za istraživačko novinarstvo koju su dodijelili Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Nezavisno udruženje novinara Srbije i posebno priznanje za doprinos u regionalnom istraživačkom novinarstvu koju je dodijelilo SEEMO- medijska organizacija Jugoistočne Europe.

Objavljeno: 31.1.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke