Novinari CIN-a dobili nagradu EU-a za istraživačko novinarstvo

18.09.2019
Print Friendly, PDF & Email

Nagrađena je videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ koja govori o finansiranju boračkih udruženja u BiH.

Nagrada

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo je druga ove godine koju su novinari dobili za istraživanje o finansiranju boračkih udruženja. Prije dva mjeseca nagradu je dodijelila i Antikorupcijska mreža u BiH − ACCOUNT za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobili su treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo. Nagrađena je videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ koja govori o zloupotrebi javnog novca koji je iz budžeta isplaćivan boračkim udruženjim i zadrugama.

Prva nagrada dodijeljena je Amarildu Gutiću, novinaru online magazina „Žurnal“ za film „Država protiv Davida“. Drugu nagradu je dobio Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN za serijal priča o javnim nabavkama.

Nagrade su novinarima dodijeljene na današnjoj svečanosti u prostorijama Info centra Evropske unije u Sarajevu.

Ova nagrada se dodjeljuje u šest zemalja zapadnog Balkana i Turske, a cilj joj je promovisanje izvanrednih dostignuća novinara u istraživačkom novinarstvu.

Na natječaj za EU-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH) pristiglo je 19 novinarskih radova. U uži krug je ušlo devet, a o najboljim je odlučivao žiri u sastavu: Davor Glavaš (Internews Balkans), Vildana Selimbegović (Oslobođenje) i Milka Tadić-Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore).

Nagrađena CIN-ova videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ nastala je nakon višemjesečnog istraživanja i prikupljanja podataka sa svih nivoa vlasti u BiH. Novinari su pregledali stotine dokumenata − optužnica, presuda, finansijskih i revizorskih izvještaja te obavili na desetine intervjua sa borcima, predstavnicima udruženja, zadruga, nadležnih ministarstava te općinskih i kantonalnih službi.
 

 
Tokom istraživanja novinari su otkrili da je u šestogodišnjem periodu iz budžeta isplaćeno više od 83 miliona maraka za oko 1.600 boračkih udruženja. Uz to, kroz boračke zadruge i zadrugare pojedince, isplaćeno je i oko pet miliona maraka poticaja za zapošljavanje boračke kategorije stanovništva. Dio tog novca pojedini su zloupotrijebili tako što su novac zadržavali za sebe ili nikada nisu zapošljavali borce, iako su za to dobili novac.

Uz videopriču i prateće tekstove objavili smo i bazu o finansiranju boračkih udruženja i zadruga kako bi građani na jednom mjestu imali uvid u te podatke.

CIN-ovo istraživanje o finansiranju boračkih udruženja je ove godine dobilo i nagradu Antikorupcijske mreže u BiH − ACCOUNT za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima.

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Comments are closed here.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke