Novinar CIN-a Azhar Kalamujić dobitnik međunarodne nagrade

27.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Priča koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudaca, advokata i sudskih službenika koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu je pobijedila u konkurenciji sa 29 novinarskih radova u regionu. Nagradu je dodijelila crnogorska fondacija „Duško Jovanović“.

Presuda

Uz novinara CIN-a Azhara Kalamujića nagradu su ranije dobijali i no­vi­nar “Washington Posta” En­dr­ju Hi­gins i afrički novinar Stefan Hofsdater (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva Azhar Kalamujić je dobitnik prve nagrade crnogorske fondacije „Duško Jovanović“.

Ovo priznanje uručeno mu je u ponedjeljak navečer na svečanoj manifestaciji u Hotelu „Hilton“ u Podgorici. Kalamujićeva priča „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“ pobijedila je u konkurenciji sa 29 novinarskih radova zemalja regiona. Priča govori o grupi sudaca, advokata, sudskih službenika, općinskih funkcionera i privatnika koji su, uz ostalo, nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Još jedna nagrada je otišla u Bosnu i Hercegovinu. Drugu nagradu su dobili novinari „Žurnala“ Azra Omerović i Avdo Avdić za priču „Za 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske škole“. Treću nagradu je dobio novinar crnogorskog dnevnog lista „Pobjeda“ Jovan Nikitović za seriju tekstova o nestanku velikog broja eksponata iz Muzeja Crne Gore.

Nagrada za istraživačko novinarstvo osnovana je u znak sjećanja na Duška Jovanovića, pokretača i urednika dnevnog lista „Dan“ iz Podgorice koji je ubijen 2004. godine ispred ulaza u redakciju ovog lista. Do sada je dodijeljena dva puta. Prvu nagradu ranije su dobili novinar „Washington Posta“ En­dr­ju Hi­gins i afrički novinar Stefan Hofsdater.

Fondacija „Duško Jovanović“ ovo priznanje dodjeljuje za ostvarenja u istraživačkom novinarstvu koja su doprinos istinitim saznanjima o važnim činjenicama, tokovima života i rada te suzbijanju anomalija i društvenih devijacija.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Comments are closed here.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke