Novac za hitne potrebe trošen nenamjenski

04.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Prošle godine je federalna vlada izdvojila šest miliona KM za hitne potrebe, ali je namjenski potrošeno samo deset posto tog novca.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Za sanaciju klizišta u Bogatićima kod Trnova potrošeno je 100.000 KM.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Federalni revizori su pronašli da je tokom prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nenamjenski potrošila 90 posto budžetskih rezervi namijenjenih za hitne potrebe.

U rezervi za 2013. godinu bilo je planirano nešto više od šest miliona KM za hitne i nepredviđene izdatke, ali je za zakonom predviđenu namjenu potrošeno 600.000 KM. Ostatak od 5.497.038 KM potrošen je mimo namjene, nevedeno je u revizorskom izvještaju o radu Vlade FBiH u prošloj godini.

Zakon o budžetima FBiH i Zakon o izvršenju budžeta FBiH propisuju da se iz sredstava tekuće rezerve podmiruju hitni i nepredviđeni izdaci koji se pojave u toku budžetske godine. Obično su to troškovi za ublažavanje posljedica požara, poplava, suša i drugih prirodnih nepogoda.

Tako je Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću dobila 500.000 KM nakon požara koji se dogodio u ovoj bolnici, dok je 100.000 KM otišlo za sanaciju klizišta oko Hidroelektrane “Bogatići” kod Trnova.

Ipak, u izvještaju je navedeno da je najveći dio tekuće rezerve, iznos od 1.640.000 KM, utrošen za finansiranja provođenja zakonske revizije korisnika boračko-invalidske zaštite te za isplatu jednokratnih novčanih pomoći penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH, u ukupnom iznosu od 1.394.070 KM.

Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je iz tekuće rezerve dodijeljeno 90.000 KM za plaćanje neizmirenih obaveza iz 2012. godine u koje ulaze izdaci za: komunalne usluge, nabavku materijala i sitnog inventara, usluge prijevoza, unajmljivanje imovine, tekuće održavanje te izdaci za osiguranje bankarskih usluga.

VEZANO: Iz budžetskih rezervi potrošeno 93 miliona KM

Vlada FBiH je iz istog izvora podijelila novac za namjene za koje je već jednim dijelom odobren u okviru budžeta za 2013. godinu. Tako je Federalnom ministarstvu kulture i sporta dodijeljeno 335.000 KM a Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 100.000 KM.

Od ukupnih sredstava rezerve premijer Nermin Nikšić raspolagao je sa oko 137.000 KM, dok su zamjenici Jerko Ivanković Lijanović i Desnica Radivojević imali na raspolaganju po oko 80.000 KM.

Prema vlastitom nahođenju, oni su ovaj novac davali pojedincima, firmama i udruženjima koja su im se direktno obraćala.

Federalni revizori nisu mogli utvrditi kriterije prema kojim je ovaj novac podijeljen.

Objavljeno 04. 6. 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke