Nikšić najavio izmjenu Zakona o pomilovanju

06.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

Federalni premijer tvrdi da se na promjeni Zakona o pomilovanju već radi.

Kelmendi

Premijer Nikšić na današnjoj pres-konferenciji. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Federalni premijer Nermin Nikšić je rekao da će biti mijenjan Zakon o pomilovanju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). On kaže da se na izmjenama već radi, ali da su trenutno aktivnosti zaustavljene zbog uhićenja predsjednika FBiH Živka Budimira. „Čim se ova situacija sa predsjednikom Federacije raščisti, imat ćemo izmjene i dopune Zakona“, rekao je Nikšić, ali nije znao odgovoriti što će u Zakonu biti mijenjano.

On je danas u Sarajevu predstavio rezultate provedbe Općeg plana u borbi protiv korupcije koji je federalna vlada usvojila prošle godine. Nikšić kaže da se u tom kontekstu radi na izradi pravnog okvira za borbu protiv korupcije, odnosno usvajanju Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala kao i Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

„Zakoni sami po sebi neće riješiti ništa, ukoliko mi svi u institucijama, pa i javnost, ne damo sve od sebe da se suprotstavimo i pokažemo da smo odlučni na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije“, rekao je Nikšić.

U provedbu Općeg plana u borbi protiv korupcije uključena je i britanska ambasada u BiH. Ambasador Nigel Casey je rekao kako se nada da će doći do promjene Zakona o pomilovanju u FBiH, navodeći da je zabrinjavajuća česta upotreba pomilovanja u BiH. “U većini zemalja pomilovanja se daju samo u izvanrednim situacijama i nadam se da će ovaj slučaj dovesti do revizije i postupka“, rekao je Casey.

Postojeći zakon o pomilovanju u FBiH ne definira broj osoba koje mogu dobiti pomilovanje. Također, ovaj zakon omogućava da pomilovanje dobiju i osobe osuđene za koruptivna djela, kao što je zloupotreba službenog položaja ili ovlasti. CIN je radio istraživanje o institutu pomilovanja i pronašao da je u periodu od pet godina najmanje 25 pomilovanih osoba osuđeno za neka koruptivna djela. Neki od njih su pomilovani u vrijeme boravka na slobodi, bez dana izdržane zatvorske kazne. Oni su osuđeni za koruptivna djela u vrijeme kada su bili ministri, načelnici općina, sudije, predsjednici upravnih odbora, direktori i inspektori.

Objavljeno 6.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke