Nastavljen sudski postupak protiv doktorice Amile Cvijetić-Koldžo

16.05.2013

Vrhovni sud FBiH će odlučiti da li je doktorica kriva za smrt pacijentice Svjetlane Zukić.

Amila Cvijetic Koldzo.jpg

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će najkasnije za dvije sedmice donijeti pravosnažnu odluku o tome da li je dr. Amila Cvijetić-Koldžo, anesteziolog iz Sarajeva, kriva za nesavjesno liječenje zbog kojeg je umrla Svjetlana Zukić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH Ignjacije Dodik danas je saslušao optuženu i njezinog advokata Mithata Koču te federalnog tužitelja Vladu Miškovića.

Odbrana je uložila žalbu na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, izrečenu početkom prošle godine, kojom je Cvijetić-Koldžo proglašena krivom za nesavjesno liječenje. Osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od 3,5 godine.

Odbrana traži ukidanje prvostepene presude prema kojoj je doktorica sredinom 2007. godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu Svjetlani Zukić probila ovojnicu kičmenog stupa, dajući joj epiduralnu anesteziju. Prema navodima iz prvostepene presude, doktorica o  probijanju ovojnice nije informisala ni svog pretpostavljenog ni dežurnog ljekara, kao ni ostale kolege. Zukić je puštena iz bolnice, iako je zbog takve povrede u bolnici trebala ostati najmanje 24 sata. Doktorica je pacijenticu u njezinoj kući nastavila liječiti u narednih mjesec dana i o tome nije nikoga obavijestila.

U prvostepenoj presudi je navedeno da je doktorica primjenjivala neprikladan način liječenja. Kod kuće joj je davala lijek koji se može davati samo u zdravstvenim institucijama, a u vrijeme svoje dežure na Klinici za anesteziologiju i reanimaciju liječila ju je bez znanja drugih ljekara.

Advokat Kočo je rekao da su u ovom slučaju prekršena načela postupka. On smatra da je time što se Općinski sud u Sarajevu proglasio nenadležnim za ovaj slučaj doktorici već suđeno. Advokat je rekao i da sadržaj želuca preminule pacijentice nikad nije analiziran, pa nije poznato ni šta je ona konzumirala te da je do stanja u kojem se pacijentica nalazila mogla dovesti i veća količina paracetamola.

Uzrok smrti Svjetlane Zukić je razvoj jetreno-bubrežnog sindroma koji je, kako je navedeno u optužnici, nastao kao posljedica propadanja jetre zbog toksičnog djelovanja lijekova i teškog oštećenja bubrega. Tužilac Mišković je danas ponovio da je Zukić postupno umirala pred očima doktorice koja joj nije dala priliku da preživi.

Objavljeno 16.5.2013. godine

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

KOMENTARI


  • Nadam se da ce dobiti vecu kaznu od one koju je dneo Kantonalni sud u Sarajevu.
    ZBOG upornog skrivanja svoje greske koja je zavrsila smrtnim ishodom, a NIJE TREBALO da se tako zavrsi… sujetni doktori postaju “bogovi” zivota i smrti…
    Amila Cvijetic – Kolldzo je samo jedna od njih (bahatih i nezainteresovanih Hipokratovih krivokletnika)… ima njih jos i to previse za ovu tzv.humanu profesiju!Nadam se da ce uskoro i njih stici pravda!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja je obavezno popuniti.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke