Nakon CIN-ove priče funkcioneri prijavili imovinu

16.04.2020
Print Friendly, PDF & Email

Gradonačelnik Sarajeva i načelnici sarajevskih općina Stari Grad i Trnovo prijavili su ove godine nekretnine za koje su novinari CIN-a otkrili da ih posjeduju oni i članovi njihovih porodica.

Abdulah Skaka

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva, napisao je u prijavi koju je poslao ove godine Vladi Kantona Sarajevo (KS) da njegova majka posjeduje: kuću, stan, zemljište i suvlasništvo nad dućanom. Ove nekretnine Skaka nije prijavio prošle godine, iako je kao javni funkcioner bio dužan navesti svu imovinu koju posjeduju on, njegova supruga, djeca i roditelji.

Skaka je prijavu dopunio nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) početkom godine objavili priču o neprijavljenoj imovini sarajevskih funkcionera. Osim gradonačelnika Skake još pet načelnika sarajevskih općina tokom 2019. godine nije prijavilo sve nekretnine koje imaju oni i članovi njihovih porodica.

Među njima su bili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te načelnik Trnova Ibro Berilo.

U prijavama koje su naknadno dostavili Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi KS Hadžibajrić i Berilo su prijavili te nekretnine.

Hadžibajrić je napisao da posjeduje garažu, a Berilo da njegov sin Mirzet ima stan.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom je nakon CIN-ove priče počeo provjeravati imovinu sarajevskih načelnika i gradonačelnika.

Iz Ureda su ranije novinarima potvrdili da ove godine oko 150 funkcionera nije dostavilo podatke o svojoj imovini, prihodima i poklonima. Među njima su načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić te načelnici Novog Grada i Novog Sarajeva Semir Efendić i Nedžad Koldžo.

Zbog nedostavljanja prijava službenici Ureda su im odredili novčane kazne od po 1.000 maraka.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Preuzimanje sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i povezivanje na www.cin.ba.

Comments are closed here.

Bijeli hljeb

Energopotencijal u BiH

Javne nabavke