Infografike

Uz skoro svaku istraživačku priču CIN objavljuje i infografike (ili druga ilustrativna rješenja).

DRUGE INFOGRAFIKE

Vlada Kantona Sarajevo je formirala četiri komisije za koje je iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja potrošeno više od 250.000 KM. Komisije nisu podnosile izvještaje o radu i njihovi članovi su birani po političkoj liniji.

Naknade za političke komisije

Dolaskom Eseda Radeljaša na mjesto predsjedavajućeg Upravnog odbora sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja utrostručen je broj komisija u ovoj ustanovi, a njihovim članovima je za tri godine iz budžeta isplaćeno više od 580.000 KM.

Komisije koje je formirao Upravni odbor ZZO KS

Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je bio član deset komisija u ovoj ustanovi. Uz direktorsku plaću od oko 4.800 KM, u komisijama je zarađivao u prosjeku 2.000 KM mjesečno.

Faris Gavrankapetanović - sam svoj supervizor

Nekretnine lidera osam najutjecajnijih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH) vrijede oko sedam i po miliona konvertibilnih maraka (KM). Najskupocjenije nekretnine, zajedno sa suprugom Snježanom, posjeduje lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik. Njihova ukupna vrijednost je skoro tri miliona KM. Najmanje vrijede stan Željka Komšića i vikendica koju njegova supruga Sabina posjeduje zajedno s bratom – 200.000 KM.

Imovina stranačkih lidera

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljuje specijaliziranu stranicu za javne nabavke, te bazu podataka o 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama. Stranica sadrži osnovne podatke o vlasništvu, poslovanju, poreskim dugovima, sudskim presudama te poticajima i stranačkim donacijama za 50 firmi koje su u proteklih pet godina kroz javne nabavke u BiH prihodovale ukupno preko 2.3 milijarde KM.

TOP 50 - Javne nabavke

Zbog loših poslovnih poteza vladinih preduzeća domaće firme plaćaju gas i do 37 posto skuplje nego firme iz susjednih država i Evropske unije.

Potrošnja gasa [INFOGRAFIKA ENG]

Prošle godine je iz budžeta javnih institucija isplaćeno oko 31.500 KM organizatoru manifestacija za izbor najboljih menadžera. Priznanja su dobili i rukovodioci ovih institucija.

Promocija načelnika preko leđa sirotinje [INFOGRAFIKA]

Dok raste broj nezaposlenih građana Bosne i Hercegovine, uvećava se imovina velikog broja funkcionera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Uz brojne kuće, stanove i poslovne prostore koje kupuju, uspijevaju i uštedjeti velike sume novca.

Napredak političara

U BiH pada stopa vakcinisane djece i povećava se rizik od zaraznih bolesti. Roditelji samoinicijativno prestaju vakcinisati djecu zbog mogućih komplikacija nakon vakcinisanja, na koje zdravstveni sektor ne daje adekvatan odgovor.

Vakcine, infografike